Ako na Facebooku vidite snimak žene koja se presvlači, ne klikćite na link

Bitdefender je upozorio korisnike Facebooka na lažni, navodno smešni YouTube video snimak sa ženom u donjem vešu koja se presvlači ispred web kamere. Ako vidite da je neko od vaših Facebook prijatelja preporučio ovaj video snimak, ne klikćite na link jer možete zaraziti računar trojancem za koga stručnjaci veruju da dolazi iz Albanije i koji može ukrasti vaše podatke iz browsera.

v1_4020_YT_Fb

Prevara započinje smešnim video snimkom, a kada korisnik klikne na video snimak da bi ga pogledao, preusmerava se na lažnu YouTube stranicu, na kojoj će videti da snimak ima impresivan broj pregleda (skoro 1,4 miliona) i veliki broj onih kojima se snimak sviđa. Korisnik se zatim upućuje da preuzme i instalira lažno ažuriranje za Flash Player. Flash Player.exe je ustvari trojanski program koji Bidefender detektuje kao Trojan.Agent.BDYV.

“Prevaranti su kreirali više od 20000 jedinstvenih URL-ova koji preusmeravaju žrtve na maliciozne web sajtove i lažni ali primamljivi YouTube video, koji prikazuje ženu koja se svlači ispred web kamere”, kaže Katalin Kozoi, glavni strateg bezbednosti u kompaniji Bitdefender.

Nekoliko sekundi video snimka koje je moguće pogledati je tu da bi se privukli muški korisnici Facebooka da kliknu na link. Autori malvera su lažirali broj pregleda takođe zbog toga da korisnici ne bi posumnjali da je reč o prevari.

Hakeri koriste skraćene linkove internet servisa bit.ly da bi sakrili adrese malicioznih sajtova. Bit.ly je obavešten o ovom problemu.

Kada se instalira, Trojan.Agent.BDYV može da radi unutar browsera, uključujući i Chrome i Firefox, da označava prijatelje na Facebooku i da spreči korisnike zaraženiih računara da obrišu njegove objave sa svojih profila.

Kozoi savetuje korisnicima da budu oprezni kada razmišljaju da kliknu na Facebook video snimke.

“Ažurirajte svoje antivirusno rešenje i drugi softver i upozorite prijatelje ako mislite da su u opasnosti da postanu žrtve malvera”, poručila je Katalin Kozoi korisnicima društvene mreže.

izvor: http://www.informacija.rs