Ako umrem ili nestanem, šta se dešava sa mojim Gmail i Google računom?

Naslovna1-600x238

Mrzim što kvarim raspoloženje, ali svi ćemo jednog dana umrijeti. Možda je bolje ignorirati tu činjenicu, i to većinu vremena radimo. Međutim, jeste li se ikada zapitali šta bi bilo nekim stvarima kada umrete? Kao naprimjer vaš GMail i Google račun? Šta bi se desilo sa vašim slikama, videima, dokumentima? Da li bi oni samo nestali bez ikoga ko može povratiti kontrolu nad računom? Ne ako koristite Google-ov menadžer neaktivnih računa.

1

Evo kako on radi:
Postavite vremenski period nakon kojeg, ako se niste prijavljivali na vaš račun, Google vas označi kao neaktivne. Kada se to vrieme približi, Google vas obaveštava SMS-om i E-mailom da ste neaktivni. Kada to vrieme dođe, kada vas Google zvanično proglasi neaktivnim, Google će obavijestiti i do 10 kontakata koje ste sami izabrali da ste neaktivni. Ti kontakti će dobiti ograničen pristup vašem računu, na osnovu postavki koje odaberete. Možete postaviti auto-odgovor na vaše mejlove, upozoravajući ih na vašu neaktivnost. Čak možete i uređivati kojim postavkama ima pristup neki kontakt (slika iznad) te poruku za svakog od njih (slika ispod):

2

Ova usluga ima neke stvari koje mi se ne sviđaju, kao naprimjer to što je minimalan vremenski period koji mora proći nakon što vas zvanično proglase neaktivnim 3 meseca, ali nadajmo se da će to promijeniti.
I naravno, ako ne želite da neko pristupa vašem računu, uvijek postoji alternativno rješenje: možete izbrisati vaš račun u momentu kada zvanično postanete neaktivni.

3

izvor: http://balkanandroid.com