Američke vlasti uhapsile ruskog hakera zbog hakovanja POS sistema u trgovinama u SAD

Roman Valerevič Seleznev iz Moskve uhapšen je zbog sumnje da je hakovao POS sisteme u američkim trgovinama, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

v1_7332_h

Tridesetjednogodišnji ruski haker poznat u sajber podzemlju pod nadimkom Track2 bavio se prodajom ukradenih kreditnih kartica. On je uhapšen u subotu, a američke vlasti nisu objavile gde je uhapšen Seleznev.

Protiv Selezneva je u martu 2011. godine podignuta optužnica pred američkim okružnim sudom u Vašingtonu, zbog toga što je navodno rukovodio nekolicinom online foruma koji su povezani sa trgovinom ukradenim kreditnim karticama.

Seleznev se pred sudom pojavio u ponedeljak a sud mu je odredio pritvor do narednog saslušanja koje će biti održano 22. jula.

Seleznev je optužen za hakovanje POS sistema u američkim trgovinama i instalaciju zlonamernog softvera na sistemima uz pomoć kojeg je krao brojeve kreditnih kartica. Ovo se dešavalo u periodu od oktobra 2009. do februara 2011. godine.

Seleznev je optužen i da je odgovoran za stvaranje i upravljanje infrastrukturom koja mu je omogućila krađu i prodaju podataka o ukradenim kreditnim karticama, kao i da je odgovoran za pokretanje i rukovođenje nekolicinom foruma koji su okupljali sajber kriminalce koji su na ovim forumima prodavali ukradene brojeve kreditnih kartica.

Optužnica protiv Selzneva ima 29 tačaka, između ostalih i one za bankarske prevare, namerno nanošenje štete zaštićenim računarima, pribavljanje informacija sa zaštićenih računara i za krađu identiteta.

Ukoliko tužilaštvo dokaže svoje optužbe, Seleznev bi u zatvoru mogao provesti nekoliko decenija. Uz zatvorsku kaznu, za krivična dela za koja je optužen, Seleznev bi mogao biti primoran da plati i višemilionsku novčanu kaznu.

Seleznev je takođe optužen i pred okružnim sudom u Nevadi za iznude i posedovanje ukradenih kreditnih kartica.

izvor: http://www.informacija.rs