Apple i Google na tajnoj konfereniciji o špijuniranju sa šefovima obaveštajnih službi

Prošle nedelje iza zatvorenih vrata održan je tajni sastanak čelnih ljudi obaveštajnih agencija iz sedam zemalja sa predstavnicima tehnoloških giganta, kompanija Apple i Google i telekomunikacijske kompanije Vodafone, na kome se razgovaralo o rastućoj zabrinutosti javnosti zbog masovnog prisluškivanja građana u eri posle curenja tajnih dokumenata NSA do kojih je došao Edvard Snouden.

v1_1087_1

Na trodnevnoj konferenciji koja je održana na jednom engleskom seoskom imanju, u vili iz 18. veka, učestvovali su između ostalih, bivši i sadašnji šefovi američke CIA, britanske agencije GCHQ i obaveštajnih agencija Australije, Kanade, Francuske, Nemačke i Švedske. Sastankom je predsedavao bivši prvi čovek britanske obaveštajne službe MI6 Ser Džon Skarlet. Sastanku je prisustvovalo i nekoliko naučnika i novinara, a sve o čemu se razgovaralo potpada pod takozvana “pravila kuće Chatam”, što znači da se ono što su govorili učesnici konferencije ne može se iznositi u javnost, čime se ohrabruje otvorena i iskrena diskusija učesnika konferencije. Ipak, pomenuta pravila dozvoljavaju učesnicima konferencije da kasnije govore o suštini onoga o čemu se razgovaralo, ali ne i o tome šta je konkretno govorio svaki od učesnika trodnevnog sastanka.

Šefovi obaveštajnih agencija razgovarali su sa predstavnicima tehnoloških kompanija o ravnoteži između nacionalne bezbednosti, masovnog špijuniranja i privatnosti građana.

Novinar Dankan Kembel koji je prisustvovao događaju, rekao je sajtu Intercept da bi ovaj sastanak bio nezamisliv bez Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Jedan od učesnika konferencije bio je i prvi čovek britanske obaveštajne agencije GCHQ koji je odmah pošto je preuzeo rukovodeću funkciju u agenciji, javno izneo svoj stav da su američke tehnološke kompanije “komandno-kontrolne mreže izbora za teroriste i kriminalce”.

U eri posle Snoudenovih otkrića o masovnom prisluškivanju, Google i druge kompanije su navodno pružile veliki otpor zahtevima vlasti za podacima korisnika. Ali ova konferencija je znak da su kompanije spremne za dijalog sa obaveštajnim agencijama i da će zahladneli odnosi možda ući u novu fazu otopljavanja i saradnje.

izvor: http://www.informacija.rs