Apple objasnio zašto je ponovo odbio zahtev FBI da hakuje iPhone

Vesti, 10.01.2020, 02:30 AM

Apple objasnio zašto je ponovo odbio zahtev FBI da hakuje iPhone

Apple se ponovo našao u problemu zbog korišćenja enkripcije na iPhoneu zato što je FBI zatražio od kompanije da otključa dva lozinkama zaštićena telefona koje je koristio 21-godišnji poručnik saudijskih vazduhoplovnih snaga Mohamed Saed Alšamrani tokom napada u mornaričkoj vazduhoplovnoj bazi u Pensakoli na Floridi prošlog meseca, kada su ubijene tri osobe a osmoro ljudi povređeno.

U pismu koje je FBI uputio Appleu, istražitelji su naveli da bi podaci na uređajima napadača mogli da pomognu u istrazi, a da su njihovi pokušaji da pogode šifre do sada bili neuspešni.

FBI pokušava da ustanovi kako je Alšamrani uspeo da kupi oružje s obzirom na to da strancima nije dozvoljeno da poseduju oružje dok borave u SAD.

FBI je u pismu objasnio da su kontaktirali druge savezne agencije i brojne stručnjake kako bi otključali telefone napadača. FBI je dobio sudsku dozvolu za otključavanje telefona, ali bez pomoći Applea to nije moguće, ističe se u pismu.

Alšamrani koji je ubijen u napadu, koristio je dva iPhonea, od kojih je jedan oštećen tokom pucnjave. FBI kaže da im je potrebna Appleova pomoć za izvlačenje podataka sa oba uređaja, posebno zbog toga što fizičko oštećenje jednog uređaja otežava taj postupak.

Iako je Apple rekao da sarađuje sa istražiteljima i da im je dao podatke sačuvane u oblaku, kompanija je naglasila da neće hakovati iPhone uređaje da bi izvukla više podataka.

To je stav koji je kompanija iznela i 2015. godine, kada je FBI takođe želeo da Apple otključa iPhone koji je koristio terorista koji je izveo napad u San Bernardinu.

Govoreći na CES-u (Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike), Džejn Horvat, koja je zadužena za zaštitu privatnosti u kompaniji Apple, objasnila je da se jaka enkripcija koristi da bi se zaštitili korisnici, posebno jer podacima sačuvanim na iPhone uređajima korisnika može biti neovlašćeno pristupano u slučaju gubitka uređaja.

„End-to-end enkripcija je veoma važna za usluge na koje se oslanjamo…. zdravstveni podaci, podaci o plaćanju. Telefoni su relativno mali, gube se i kradu. Moramo da budemo sigurni da ako izgubite taj uređaj, nećete otkriti te podatke”, rekla je ona.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk upozorio je početkom 2016. godine da bi hakovanje iPhonea ugrozilo sigurnost svih iPhone uređaja.

“U pogrešnim rukama, ovaj softver – koji sada ne postoji – imao bi potencijal da otključa bilo koji iPhone“, upozorio je on u otvorenom pismu. „Neki će tvrditi da je stvaranje backdoora za samo jedan iPhone jednostavno i čisto rešenje. Ali to ignoriše i osnove digitalne sigurnosti i značaj onoga što vlada zahteva u ovom slučaju.”

FBI je na kraju otključao iPhone teroriste iz San Bernardina uz pomoć jedne izraelske firme.

Izvor:Informacija.rs