AV-TEST: Čišćenje i popravka sistema posle infekcije – da li morate brisati Windows

Nezavisna laboratorija AV-TEST testirala je 17 proizvoda, 10 antivirusnih rešenja i 7 alata za čišćenje, da bi ustanovila da li ovi proizvodi mogu potpuno da očiste i poprave Windows od posledica infekcije malverom.

v1_3464_v13

Testiranje koje je trajalo deset meseci, od septembra prošle do juna ove godine, dovelo je do zaključka da sigurnosna rešenja koja su trenutno u ponudi na tržištu mogu ukloniti maliciozne programe iz sistema i vratiti sistem u prvobitno stanje.

AV-TEST je testirao besplatna antivirusna rešenja kompanija Avira, Avast, Malwarebytes, AVG, Microsoft, i komercijalne programe koje proizvode Bitdefender, ESET, F-Secure, Kaspersky i Symantec, kao i alate za čišćenje kao što su Avira Cleaner, Hitman Pro, Disinfect 2013, F-Secure Removal Tool, Kaspersky Removal Tool, Panda Cloud Cleaner i Norton Power Erase.

Svako od ovih rešenja je testirano više puta tokom deset meseci sa određenim familijama malvera da bi se videlo kako ova rešenja izlaze na kraj sa razvojem malvera. Kada su u pitanju antivirusi, istraživači AV-TEST-a su simulirali scenario kada korisnik instalira sigurnosno rešenje posle infekcije sistema da bi se utvrdilo da li će proizvodi detektovati pretnje posle određenog vremenskog perioda. Taj test je imao dva tipična scenarija: u prvom, antivirus je instaliran na već zaraženom sistemu a u drugom, zaštitni pkaeti su na kratko deaktivirani i posle ubacivanja malvera ponovo aktivirani. Ukupno 30 malvera je korišćeno na ovom testu.

Na testu je proveravano da li je malver detektovan, da li su komponente malvera u potpunosti uklonjene i da li je sistem u potpunosti vraćen u stanje pre infekcije.

Rezultati testova su podeljeni u četiri kategorije. U prvoj su rezultati koje su ostvarili testirani proizvodi u pogledu detekcije poznatih malvera. Ovaj test trebalo je da prođu svi proizvodi jer su istraživači prethodno utvrdili da su svi uzorci malvera bili poznati svim rešenjima. Ipak, Microsoft Security Essentials i Avira Free Antivirus su propustili poznate malvere.

U drugoj kategoriji su rezultati koji se odnose na uklanjanje komponenti malvera. Kada je reč o besplatnim programima, Avira, Avast, AVG i Microsoft Security Essentials nisu uspeli da uklone aktivne komponente maeralv u sistemu i to između jednog i sedam puta. Komercijalni programi i besplatni Malwarebytes Anti-malware Free su sve očistili. Od alata za čišćenje Hitman Pro, Panda Cloud Cleaner, Avira Cleaner i F-Secure Removal Tool nisu uklonili između jedne i 11 aktivnih komponenata. Samo su Kaspersky Removal Tool, Norton Power Erase i Disinfect 2013 uklonili sve.

U trećoj kategoriji su rezultati koji se odnose na eventualno preostale bezopasne komponente na sistemu. Bitdefender, Kaspersky, Norton i ESET ostavili su male ostatke fajlova i beznačajne unose u Windows Registry između 1 i 9 puta. Malwarebytes je ostvario savršen rezultat. Od alata Kaspersky Removal Tool je propustio da ukloni bezopasan fajl samo u jednom slučaju, dok Norton Power Eraser i Disinfect2013 nisu očistili sve 11 odnosno 48 puta, iako je to što je ostalo samo digitalni otpad bez opasnih komponenti.

U poslednjoj kategoriji su rezultati koji odslikavaju uspešnost testiranih programa u pogledu potpunog čišćenja i popravke sistema. Malwarebytes Anti-Malware Free je bio 100% uspešan, što znači da je posle 60 testova sistem bio potpuno očišćen i popravljen. Bitdefender je bio skoro isto tako uspešan na 59 testova, a F-Secure i Kaspersky na 56 testova. Najbolji rezultat od alata za čišćenje ostvario je Kaspersky Removal Tool.

Konačna ocena AV-TESTa je da su među sigurnosnim paketima najbolji Malwarebytes, Bitdefender i Kaspersky, a od alata AV-TEST je preporučio Kaspersky Removal Tool.

“Rezultati ovih testova pobijaju tvrdnje često iznošene na forumima, da kada vaš Windows sistem bude zaražen malverom sve što možete da uradite je da ga obrišete”, zaključak je AV-TEST-a.

Sve rezultate testova možete pogledati na sajtu AV-TEST-a.

izvor: http://www.informacija.rs