Bezbednosni propust Kr00k u Wi-Fi čipovima ugrožava oko milijardu uređaja

Vesti, 27.02.2020, 04:00 AM

Bezbednosni propust Kr00k u Wi-Fi čipovima ugrožava oko milijardu uređaja

Istraživači kompanije ESET otkrili su bezbednosni propust koji je nazvan “Kr00k” (CVE-2019-15126) u široko korišćenim Wi-Fi čipovima koje proizvode Broadcom i Cypress, koji se nalaze na milionima uređaja, uključujući pametne telefone, laptop računare, rutere i IoT uređaje. Istraživači kažu da bi zbog ovog propusta napadima moglo biti podložno i milijardu uređaja.

Novootkrivena ranjivost mogla bi omogućiti napadačima da presreću i dešifruju Wi-Fi saobraćaj i dođu do nekih osetljivih podataka iz bežične komunikacije. Napadač ne mora da bude povezan sa bežičnom mrežom žrtve a propust funkcioniše protiv ranjivih uređaja koji koriste protokole WPA2-Personal ili WPA2-Enterprise, sa AES-CCMP enkripcijom.

Dobra vest je da su Broadcom i Cypress već objavili ažuriranja kako bi popravili ranjivost.

Pre nego što su zakrpe objavljene, istraživači ESET-a rekli su da su testirali i potvrdili da Kr00k utiče na uređaje koje proizvode Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry Pi Foundation, Xiaomi, Asus i Huawei.

ESET je takođe testirao Wi-Fi čipove Qualcomma, Ralinka, Realteka i Mediateka, ali da nisu mogli da izvedu napad. Međutim, kompanija kaže da je moguće da i ovi proizvođači imaju čipove koje oni nisu testirali a koji bi mogli biti ranjivi.

ESET je o svom otkriću obavestio Broadcom i Cypress prošlog leta. Mnogi od uređaja na koje utiče ovaj bag već su dobili zakrpe. Pre toga, procene ESET-a su bile da je više od milijardu uređaja podložno Kr00k napadima.

Više detalja o ovom bagu možete naći na sajtu kompanije ESET.

Izvor:Informacija.rs