Bezbednosni propust u IE se koristi za infekciju ranjivih računara malverom Korplug

Bezbednosni propust u Internet Exploreru za koji jeMicrosoft ove nedelje vanredno objavio zakrpu, koristi se za infekciju ranjivih računara malverom Korplug, upozorili su stručnjaci kompanije Symantec.

v1_4584_IE zeroday

Napadi su zabeleženi u Hong Kongu, na web sajtu koji pripada evangelističkoj crkvi u Hong Kongu, a sajt je po svemu sudeći kompromitovan da bi isporučivao pomenuti malver.

Napadači su uspeli da kompromituju web sajt i ubace maliciozni iFrame koji preusmerava korisnike na drugu stranicu na kojoj se nalazi kod za iskorišćavanje ovog bezbednosnog propusta u Internet Exploreru.

“Ovaj web sajt hostuje fajl nazvan vvv.html koji preusmerava na jedan od dva druga fajla nazvana a.js i b.js koji dovode do preuzimanja fajla nazvanog java.html na žrtvin računar. Java.html instalira Korplug na računaru, u formi izvršnog fajla nazvanog c.exe”, objašnjavaju u Symantecu kako izgleda napad.

Korplug deluje kao backdoor koji napadač može koristiti da bi se povezao sa zaraženim računarom i pristupio podacima sačuvanim na računaru.

Kako su rekli iz Microsofta, bezbednosni propust omogućava hakeru da stekne iste privilegije na sistemu koje ima i prijavljeni korisnik, tako da ako korisnik ima administratorski nalog, napadač može u suštini da radi isto što i korisnik a da žrtva to i ne primeti.

Najlakši način da se zaštitite od ovog i drugih malvera je da ažurirate sistem preuzimajući zakrpu koju je Microsoft objavio prekjuče. Korisnici Internet Explorera treba da znaju da su sve verzije browsera podložne ovakvim napadima.

izvor: http://www.informacija.rs