Bivši direktor Amazona izjavio da isključuje pametne zvučnike njegove bivše kompanije kada želi malo privatnosti

Vesti, 20.02.2020, 03:00 AM

Bivši direktor Amazona izjavio da isključuje pametne zvučnike njegove bivše kompanije kada želi malo privatnosti

Bivši izvršni direktor Amazona Robert Frederik otkrio je u intervjuu koji je nedavno dao za BBC da iako koristi Alexa zvučnike kod kuće, obično ih isključuje kad god želi malo privatnosti.

„Ne želim da ljudi čuju određene razgovore”, kaže Federik dodajući da kada razgovora o nečemu što ne bi trebalo deliti sa drugima, isključuje određene uređaje.

O pametnim zvučnicima se mnogo govorilo kada je otkriveno da ih proizvođači koriste za slušanje razgovora. Tačnije, prošle godine je otkriveno da tehnološke kompanije angažuju eksterne firme ili pojedince sa zadatkom da preslušavaju snimke prikupljene preko njihovih pametnih zvučnika, a sve u cilju poboljšanja digitalnih pomoćnika i unapređenja interakcije sa ljudima.

Međutim, audio isečci su sadržali različite osetljive detalje, a istraživanja o podacima koje su prikupili pametni zvučnici otkrila su da ponekad snimci mogu uključivati čak i telefonske razgovore i telefonski seks korisnika.

Amazon je, međutim, svojim pametnim zvučnicima već dodao opciju koja omogućava korisnicima da spreče analizu snimaka.

U saopštenju koje je odgovor Amazona na izjave bivšeg direktora kaže se da izjave koje je Frederik dao BBC-ju nisu nužno način na koji Alexa zvučnici rade, jer je on napustio kompaniju pre 14 godina, tako da više nije upućen u posao koji rade kada je reč o privatnosti.

„Iznenađuje činjenica da se citira neko ko je napustio Amazon pre 14 godina u vezi tehnologije koja je razvijena deceniju posle njegovog odlaska”, kaže se u odgovoru na tekst BBC-ja pod naslovom “Amazon: šta znaju o nama”. “Njegove reči ne odslikavaju tačno kako Alexa funkcioniše“, rekao je portparol Amazona.

On je objasnio da oni preslušavaju samo mali deo od jednog procenta Alexa zahteva da bi poboljšali Alexu, i da pristup alatima za analizu ovih podataka ima samo mali broj zaposlenih. Taj proces nema za cilj da poveže audio snimke sa informacijama koje bi identifikovale korisnike, a korisnici mogu isključiti opciju koja omogućava pregled snimaka njihovih uređaja.

Izvor:Informacija.rs