Bivši radnici Hacking Teama pod istragom zbog nedavnog hakerskog napada na kompaniju

Italijansko tužilaštvo započelo je istragu protiv šestorice bivših radnika nedavno hakovane firme Hacking Team,izvestio je Rojters pozivajući se na neimenovane izvore. Tužilaštvo istražuje da li su bivši radnici kompanije umešani u nedavni sajber napad na sisteme italijanske firme.

v2_3250_hackedteam

Hacking Team je hakovan pre dve nedelje i poverljivi podaci koje su ukrali prilikom napada hakeri su objavili na internetu. Stotine gigabajta podataka uključuju firmine emailove, kao i nešto od izvornog koda kompanije. Policija sumnja da su u napad umešani bivši radnici kompanije.

Prema pisanju Rojtersa, istraga je skoncentrisana na nekoliko bivših radnika protiv kojih su pre hakerskog napada bile podnete privatne tužbe zbog kršenja ugovora koje su imali sa Hacking Teamom i korišćenja poslovnih tajni u korist konkurenata. Tužbe protiv bivših radnika firme u maju je podneo izvršni direktor Hacking Teama.

“Čitao sam u novinama da sam tužen”, rekao je jedan od bivših radnika Hacking Teama, programer Gvido Landi koji je dodao je je za sada to sve što zna.

Landi je rekao da je planirao da se ove nedelje sretne sa javnim tižiocem u Milanu.

Iz kompanije nisu želeli da komentarišu pisanje medija ali je portparolka kompanije rekla da Hacking Team veruje da je nekoliko bivših radnika firme prekršilo ugovore koje su potpisali prilikom zapošljavanja i da su zloupoterbili ono što znaju o kompaniji i informacije koje su u vlasništvu kompanije.

izvor: http://www.informacija.rs