Buduće zakrpe za Java 7 će ipak raditi na Windows XP

Oracle je uspeo da zbuni medije i korisnike kada je kompanija objavila kraj podrške za Javu na XP.

v1_9087_java

“Korisnici mogu još uvek nastaviti da koriste Java 7 ažuriranja na Windows XP na svoj rizik, ali podrška će biti pružana samo za Microsoft Windows izdanja Windows Vista ili kasnija… Korisnici Windows XP neće moći da instaliraju Java 8 na svojim sistemima. Korisnici Windowsa moraju nadograditi sistem na Windows Vista ili kasnije verzije da bi instalirali Java 8.”

Izveštavajući o ovome, mediji su sugerisali svojoj publici da je ovo kraj za Javu na Windows XP, i da je Oracle dao još jedan razlog zbog čega bi korisnici Windows XP trebalo da pređu na novije verzije Windowsa. I bez Oracleove odluke u vezi Jave, to je više nego poželjno s obzirom da Windows XP od 8. aprila ne podržava ni sam Microsoft, tako da više od decenije stari operativni sistem ne dobija ispravke za bezbednosne propuste i nije više bezbedan za korišćenje.

Međutim, usledio je zaokret kada je Oracle objavio novo saopštenje naslovljeno sa “Budućnost Jave na Windows XP”, pokušavajući da reši zbrku koju je izazvalo prvo saopštenje koje su svi protumačili tako da se pojavila zabrinutost da buduća ažuriranja za Javu 7 neće raditi na Windows XP.

“Očekujemo da će sve verzije Jave koje su bile podržane pre Microsoftove objave o prestanku podrške (za Windows XP) nastaviti da rade na Windows XP u doglednoj budućnosti”, objašnjavaju iz kompanije Oracle. Java 8 trenutno ne može da se instalira na Windows XP, bar ne kako treba, ali moguće je instalirati ručno i trebalo bi sasvim dobro da radi. Za one koji nastavljaju da koriste Windows XP uprkos upozorenjima stručnjaka, važno je da znaju da će ispravke za Java 7 dobijati bar do aprila iduće godine kada će Oracle prestati da objavljuje ažuriranja za Java 7.

“Ne verujte u sve što pročitate na internetu”, poručila je kompanija Oracle svojim korisnicima u saopštenju objavljenom na blogu kompanije.

Ipak, stručnjaci i dalje savetuju korisnicima da što pre odustanu od Windows XP koji više nije bezbedan i koji podatke korisnika izlaže riziku. Ako je moguće, ne koristite Javu, a ako to nije moguće razmislite o ograničenom korišćenju Jave samo za određene sajtove. Imajte na umu da rizikujete sa kombinacijom Windows XP i Java. Ranjivosti u Javi su često napadane u drive-by download napadima.

Kakva god bila vaša odluka, obavezno koristite ažurirani antivirus i smanjite rizike od potencijalnog napada na ranjivosti preuzimanjem i primenom dostupnih sigurnosnih ispravki.

izvor: http://www.informacija.rs