Desničarski ekstremistički forum 8chan mogao bi biti ugašen pošto je izgubio zaštitu od sajber-napada

Vesti, 06.08.2019, 01:30 AM

Desničarski ekstremistički forum 8chan mogao bi biti ugašen pošto je izgubio zaštitu od sajber-napada

Desničarski forum 8chan, poznat kao mesto ekstremne slobode govora i organizaciona platforma za ekstremističke kampanje, mogao bi biti ugašen zbog toga što je izgubio zaštitu od sajber-napada.

Cloudflare, kompanija sa sedištem u San Francisku, koja web sajtovima pruža zaštitu od sajber-napada, objavila je da će od ponedeljka, 05. avgusta, prestati da štiti 8chan.

Ovakva reakcija je usledila pošto je na forumu otkriven “manifest” ubice koji je u pucnjavi u El Pasu u Teksasu ubio 20 ljudi. Ali njegov slučaj nije usamljen.

Prethodno su 8chan koristili i osumnjičeni za napade na dve džamije u Krajsterčerču na Novom Zelandu koji su se dogodili u martu ove godine, kao i osumnjičeni za aprilsku pucnjavu u sinagogi u Povaju, u Kaliforniji.

Gubitak zaštite Cloudflarea učinio je 8chan podložnim DDoS napadima.

Nekoliko minuta nakon ukidanja usluge Cloudflarea, 8chan je postao nedostupan.

Međutim, administrator sajta 8chan kaže da će forum koristiti usluge druge firme, BitMitigate, sa sedištem u američkoj državi Vašington. Na sajtu firme BitMitigate se kaže da su oni „dokazano posvećeni slobodi“. Firma BitMitigate je nešto slično uradila kako bi pomogla neonacističkom sajtu Daily Stormer kada je izgubio zaštitu Cloudflarea 2017. godine.

Izvršni direktor Cloudflarea Metju Prins rekao je, posle pucnjave u subotu, da će njegova firma i dalje podržavati 8chan jer će njihova politika ostati neutralna prema vrsti sadržaja koji servis štiti.

Međutim, u nedelju uveče on je na blogu kompanije napisao da je 8chan više puta dokazao da je izvor mržnje, i da su pokazali bezakonje koje je izazvalo više tragičnih smrti.

Prins je upozorio da će, iako će biti uzdrman odlukom Cloudflarea, 8chan verovatno moći da nastavi da radi neometano, podsećajući na slučaj Daily Stormera.

On je rekao da to neće rešiti problem mržnje, niti forum ima veze sa tim zašto se dešavaju masovne pucnjave.

“To ne govori o tome zašto se delovi stanovništva osećaju toliko obespravljeno da se okreću mržnji”, rekao je Prins. „Preduzimajući ovu meru, rešili smo sopstveni problem, ali nismo rešili problem interneta.“

8chan je forum koji je 2013. stvorio Fredrik Brenan kao alternativu 4chanu, forumu popularnom među igračima. 8chan je obećao manje moderiranja kontroverznih tema i slika koje su uklonjene sa 4chana. Kao takav, 8chan je bio domaćin krajnje desnih ekstremističkih pogleda i sadržaja.

Brenan je odustao je od vlasništva nad 8chanom 2015. godine i od tada je pozivao da se on zatvori. Nakon najave Cloudflarea, on je na Twitteru napisao: „Puno vam hvala @CloudFlare. Konačno ovom košmaru može doći kraj.“

Sada je 8chan u vlasništvu Džima Votkinsa, veterana američke vojske, za koga se veruje da živi na Filipinima.

Izvor:Informacija.rs