Društvene mreže objavile zajedničku izjavu o COVID-19 prevarama i dezinformacijama

Vesti, 18.03.2020, 10:00 AM

Društvene mreže objavile zajedničku izjavu o COVID-19 prevarama i dezinformacijama

Sedam velikih tehnoloških kompanija objavilo je juče zajedničku izjavu o pandemiji korona virusa COVID-19 u kojoj obećavaju da će se boriti protiv prevara i raditi na suzbijanju dezinformacija koje se dele na njihovim platformama.

Potpisnici, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter i YouTube, prisustvovali su prošle nedelje telekonferenciji koja je održana sa zvaničnicima Bele kuće.

Tokom sastanka, koji je navodno trajao više od dva sata, zvaničnici američke vlade zatražili su, između ostalog, od američkih tehnoloških kompanija da pomognu u zaustavljanju širenja teorija zavere o korona virusu na društvenim mrežama.

U svojoj zajedničkoj izjavi, kompanije su saopštile da sada koordiniraju i rade zajedno jedne sa drugima i državnim zdravstvenim institucijama širom sveta u borbi protiv dezinformacija u vezi sa COVID-19.

“Mi pomažemo milionima ljudi da ostanu povezani, a takođe se zajednički borimo protiv prevara i dezinformacija o virusu, podižemo autoritativni sadržaj na našim platformama i delimo važne novosti u koordinaciji sa državnim zdravstvenim agencijama širom sveta”, saopštile su kompanije.

Zajednička izjava ne ulazi u detalje o tome kako će kompanije postupati sa COVID-19 prevarama i dezinformacijama.

Ovo uključuje lažne oglase o lekovima za COVID-19, članke iz nepoznatih izvora ili sa pogrešnim informacijama i video zapise teoretičara zavere o poreklu bolesti.

Međutim, neke društvene mreže koje su potpisale zajedničku izjavu već se bore protiv takvog sadržaja o COVID-19 koji se deli na njihovim platformama i pre jučerašnje objave.

Na primer, Google je zabranio Android aplikacije povezane sa COVID-19, Facebook je zabranio obmanjujuće oglase, a Twitter blokirao naloge koji objavljuju teorije zavere.

Međutim, ima onih koji kažu da ti napori nisu bili dovoljni i da još mnogo toga treba uraditi.

Na primer, uprkos tome što su bile očigledno lažne, glasine da se američki predsednik Tramp sprema da uvede obavezni karantin u SAD postale su viralne na raznim društvenim mrežama tokom vikenda, što je dovelo do toga da se mnogi Amerikanci bespotrebno pripremaju i prave zalihe za produženi karantin. Takve bi glasine, u teoriji, trebalo da se primete i uklone sa platformi društvenih mreža mnogo brže, kažu kritičari.

Izvor:Informacija.rs