Evropski korisnici interneta pozvani da se zaštite od Facebookovog praćenja

Nakon otkrića da Facebook prati i korisnike koji nemaju nalog na ovoj društvenoj mreži, belgijsko Povereništvo za zaštitu privatnosti objavilo je niz preporuka koje se tiču Facebooka, i to kako za vlasnike web sajtova tako i za krajnje korisnike.

v2_5583_facebook

Preporuke su zasnovane na rezultatima opsežne analize Facebookovih novih pravila i uslova koji su počeli da važe od 30. januara ove godine, a koju je sproveo univerzitetski istraživački centar EMSOC/SPION, posle koje je zaključeno da je postupanje kompanijeu suprotnosti sa evropskim zakonima.

Prema njima, Facebook previše opterećuje svoje korisnike da sami zaštite svoju privatnost, a ne nudi im jednostavne alate i postavke da bi to mogli da urade. Osim toga, Facebook ima i neka veoma problematične podrazumevane postavke. Facebook ne pruža adekvatne informacije korisnicima da bi oni mogli da naprave izbor.

I najzad, kompanija prati korisnike koji su odjavljeni sa Facebooka preko svojih pluginova “Like” i “Share”, uz pomoć kolačića prati korisnike za potrebe oglašavanja čak i ako oni nisu pristali na to, prati one koji nisu korisnici Facebooka ali su posetili Facebookove stranice itd.

Belgijska povereništvo za zaštitu privatnosti zatražilo je između ostalog da Facebook bude potpuno transparentan kada je reč o korišćenju kolačiča i da se uzdrži od sistematskog postavljanja dugotrajnih i kolačića koji su jedinstvei identifikatori kada je reč o onima koji nisu korisnici Facebooka. Takođe, komisija je zatražila da se Facebook uzdrži i od prikupljanja i korišćenja podataka pomoću pluginova, osim ako ne dobije pristanak korisnika.

Korisnicima koji žele da se zaštite od praćenja Facebooka preko pomenutih pluginova se savetuje da koriste dodatke za browsere koji sprečavaju praćenje, kao što su Privacy Badger, Ghostery iliDisconnect, i da koriste inkognito mod u svom browseru.

Facebookovo praćenje ne utiče samo na korisnike društvene mreže, već i na sve korisnike interneta.

“Do današnjeg dana Facebook odbija da prizna primenu belgijskog zakona kao i belgijsko povereništvo za zaštitu privatnosti. Do sada Facebook je uvek osporavao nalaze iz EMSOC/SPION izveštaja, ali nije pružio konkretne činjenice da bi ih osporio.”

S druge strane, u Facebooku smatraju da kada je reč o privatnosti evropskih građana, kompanija treba da se usaglasi sa irskim zakonom, jer se njen evropski centar nalazi u Dablinu.

izvor: http://www.informacija.rs