Facebook na sudu zbog praćenja korisnika interneta

Facebook će morati na sud! Belgijska komisija za zaštititu privatnosti (CPVP) tužila je Facebook zbog toga što kompanija nije poštovala preporuke komisije o poštovanju privatnosti korisnika nastavljajući sa praksom praćenja ne samo korisnika društvene mreže, već i onih koji to nisu.

v2_5583_facebook

Ovaj potez usledio je posle kritika koje je komisija prošlog meseca uputila na račun Facebooka.

Iz Facebooka kažu da su iznenađeni ovim “teatralnim” potezom belgijske komisije za zaštitu privatnosti u trenutku kada je već dogovoren sastanak predstavnika obe strane na kome je trebalo da se razmotre preporuke komisije.

Međutim, CPVP kaže da su ovakvu odluku doneli zbog toga što Facebook nije pružio “zadovoljavajuće odgovore” na pitanja koja su kompaniji postavljena prošlog meseca, rekla je portparolka belgijske komisije.

CPVP koja tesno sarađuje sa regulatornim telima za zaštitu privatnosti Nemačke, Holandije, Francuske i Španije, optužila je Facebook da krši evropske zakone o privatnosti.

Komisija je zatražila od suda da odmah zabrani Facebooku praćenje korisnika na internetu, a posebno onih koji nisu korisnici društvene mreže, preko pluginova ili kolačića.

Facebook je ranije izneo stav da je nadležnost belgijske komisije “nejasna” jer je za američku kompaniju u Evropi nadležan irski komesar za zaštitu podataka.

Kada je belgijska komisija prošlog meseca objavila svoj izveštaj o kršenju evropskih zakona Facebook je branio svoje postupke tvrdnjom da većina web sajtova koristi kolačiće koji su, kako kažu iz Facebooka, “industrijski standard već više od 15 godina”.

izvor: http://www.informacija.rs