Facebook želi da korisnicima bude jasnije kako da kontrolišu svoje informacije na društvenoj mreži

Facebook koji je mnogo puta u prošlosti kritikovan zbog netransparentnosti u pogledu toga kako prikuplja i koristi podatke svojih korisnika, objavio je ove nedelje da će promeniti svoju politiku o podacima u tom smislu da ona bude razumljivija korisnicima društvene mreže.

v1_8256_Osnovno o privatnosti na Fejsbuku

Facebook je pokrenuo web stranicu nazvanu “Privacy Basics”(„Osnovno o privatnosti“) kako bi pomogao korisnicima da njihovo iskustvo korišćenja društvene mreže bude u skladu sa njihovim željama. Na ovoj stranici korisnici mogu dobiti savete o tome kako da kontrolišu svoje informacije na sajtu.

“Privacy Basics je najnoviji korak koji smo preduzeli da bi vam pomogli da budete sigurni da delite (informacije) upravo sa onima sa kojima želite”, saopštila je kompanija koja je ostavila korisnicima rok do 20. novembra za komentare i sugestije posle čega će promene biti konačne.

“Privacy Basics nudi interaktivne vodiče kao odgovor na najčešće postavljana pitanja o tome kako da kontrolišete svoje informacije na Facebooku”, kažu iz Facebooka.

“Na primer, možete saznati o uklanjanju oznaka, prijatelja i blokiranju, kao i kako da odaberete publiku za svoje objave. Ove informacije su dostupne na 36 jezika.” Stranica je dostupna i na srpskom jeziku.

Facebook koji trenutno ima 1,35 milijardi aktivnih korisnika konstantno je suočen sa kritikama da je kompanija netransparentna kada je reč o tome kako prati svoje korisnike na sajtu i internetu uopšte prikupljajući informacije o njima koje potom prodaje oglašivačima. Korisnici su se vrlo često žalili na zbunjujuće politike privatnosti i stalne promene kontrola privatnosti. Kompanija je 2011. godine bila prinuđena na sporazum sa Federalnom trgovinskom komisijom prema kome je Facebook dužan da dobije izričito odobrenje korisnika za deljenje više privatnih korisničkih podataka od onih koje korisnici već dele.

Promene koje je Facebook najavio ove nedelje ne menjaju ništa u pogledu toga kako Facebook prikuplja svoje podatke, niti utiču na podešavanja naloga korisnika, već su samo pokušaj kompanije da bude jasnija u pogledu toga šta se dešava sa njihovim informacijama.

Facebook je odlučio da bude transparentniji i u pogledu informacija mobilnih korisnika koje može koristiti, a iz kompanije su objasnili da društvena mreža može koristiti te informacije da bi mogla da prikazuje najrelevatnije informacije na osnovu toga gde se korisnik nalazi.

“Na primer, u budućnosti, ako odlučite da podelite gde se nalazite, možda ćete videti menije restorana koji su u blizini ili statuse prijatelja koji su na tom području”, kažu iz Facebooka.

“Naš cilj je da informacije o Facebooku učinimo učinimo što je više moguće jasnijim. Nadamo se da ljudima neće trebati mnogo da ih pročitaju i da će zaista to i dobiti.”

Kompanija je najavila i promene u pogledu izbora reklama koje korisnici vide na svojim uređajima. Ranije, ako biste rekli Facebooku da ne želite da vidite određenu vrstu reklama na laptopu, vaš izbor nekada ne bi bio primenjen i na reklame koje vidite na svom mobilnom telefonu. S obzirom da mnogi korisnici pristupaju društvenoj mreži sa različitih uređaja, Facebook će obezbediti da se izbor korisnika na jednom uređaju primenjuje na svim uređajima sa kojih korisnik pristupa svom nalogu na društvenoj mreži.

izvor: http://www.informacija.rs