Fišing: Obaveštenje o deaktivaciji Facebook naloga zbog prijava drugih korisnika

“Obaveštenje: Vaš nalog će biti deaktiviran” – ako vidite ovo na Timelineu ili u Newsfeedu na svom Facebook profilu, ili dobijete email obaveštenje, obrišite ga.Obaveštenje je lažno, radi se o pokušaju fišinga sa ciljem da se ukradu korisničko ime, lozinka i informacije o kreditnoj kartici tako što se potencijalna žrtva vodi na lažni Facebookov web sajt da bi se potom od nje tražilo da se prijavi na nalog za koji se tvrdi da je blokiran ili deaktiviran.

v1_5465_5

U obaveštenju se tvrdi da su nalog prijavili drugi korisnici društvene mreže zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa uslovima servisa sa kojima svaki korisnik mora da se saglasi prilikom registracije naloga.

Da bi povratio nalog korisnik treba da klikne na link u obaveštenju koji će ga odvesti na lažnu Facebook stranicu “recovery-page-php.zz.mu/help”.

Ako korisnik unese svoje korisničko ime (email adresa) i lozinku na ovu stranicu, ovi podaci se šalju kriminalcima koji kontrolišu ovaj fišing web sajt. Sa ukradenim korisničkim imenom i lozinkom, kriminalci mogu pristupiti Facebook nalogu koji mogu iskoristiti za slanje spama, malicioznog sadržaja ili linkova svim Facebook prijateljima žrtve.

Pošto su došli do korisničkog imena i lozinke za Facebook nalog, sledeće što će kriminalci pokušati da urade je da ukradu podatake o kreditnoj kartici žrtve od koje se traži da unese ove informacije na isti lažni web sajt, uz obrazloženje da su ovi podaci neophodni kako bi nalog bio odblokiran.

U trenutku kada od njih budu zatražene informacije o kreditnoj kartici, većini korisnika će biti jasno da je reč o prevari i da što pre treba da promene lozinku za svoj nalog.

S obzirom da u ovom trenutku ima 1,4 milijarde korisnika, Facebook je omiljen među sajber kriminalcima koji među mnogobrojnim korisnicima uvek mogu pronaći one lakoverne.

Važno je napomeniti da Facebook nikada ne bi pretio svojim korisnicima deaktivacijom ili zaključavanjem naloga na ovakav način.

U slučaju da postoje neki problemi, Facebook će za komunikaciju koristiti email adresu koja je korišćena prilikom registracije.

Zato ako ste naseli na ovu ili neku sličnu prevaru odmah promenite korisničko ime i lozinku.

izvor: http://www.informacija.rs