Google automobili bez vozača učestvovali u 11 saobraćajnih nesreća

google-car-600x338

Google je s testiranjima svojih ‘automobila bez vozača’ počeo pre šest godina te su se iz ove kompanije u više navrata pohvalili kako su računari koji pokreću takve automobile sigurniji vozači u odnosu na ljude.

Ako se to zaista pokaže istinitim, smatra šef Tesle Elon Musk, odnosno ako računari zaista budu bolji/sigurniji vozači od ljudi, u nekoj daljoj budućnosti ljudima se možda zabrani vožnja automobila jer će biti puno opasniji za volanima od računara. Iz ove kompanije do sada nisu previše pričali o problemima s ovim automobilima te je bilo poznato samo kako je jedan njihov automobil učestvovao u jednoj prometnoj nesreći (za koju nije bio kriv Googleov automobil) u kojoj je izazvana manja materijalna šteta tako da nismo znali u koliko su prometnih nesreća učestvovali njihovi automobili tokom tih šest godina.

google car 3

Prošle sedmice su iz dela za motorna vozila iz Kalifornije po prvi puta objavili podatke o prometnim nesrećama u kojima su učestvovali autonomna vozila te su u razdoblju od septembra prošle godine do danas u prometnim nesrećama koje su uključivale automobile bez vozača učestvovala tri Googleova automobila i jedan Delphijev, a u svim slučajevima vozila kojima su upravljala računari nisu bila kriva.

Kako navodi Googleov Chris Urmson, vođa ovog projekta, niti jednom njihov automobil nije bio krivac za nesreću. Sedam puta, kaže Urmson, Googleov je samovoz bio žrtva nepažnje vozača koji nije na vrijeme zakočio pa se zaletio u njegov stražnji dio. Ostatak nezgoda prouzročili su vozači koji su prošli kroz znak “stop” i bočno udarili u autonomni automobil.

Ova statistika pokazuje dvije stvari, napominju na The Vergeu – prva je kako su Googleovi senzori i algoritmi sigurniji i manje skloni prometnim nesrećama u odnosnu na ljude, a druga je stvar kako na svim ovim nesrećama Googleovi automobili uče o ponašanju ljudi za volanom te će ove podatke iskoristiti za poboljšanje algoritama tako da će se sigurnost ovih automobila dodatno povećati.

google car

izvor: http://balkanandroid.com