Google će nagrađivati sajtove koji koriste HTTPS boljim rangiranjem u rezultatima pretrage

Web sajtovi koji ne koriste HTTPS biće niže rangirani u rezultatima Google pretrage, najavila je kompanija u sredu.

v1_9075_security

Sa HTTPS podaci između browsera i sajta se šifruju, čime se štiti bezbednost i privatnost svaga što korisnik radi na sajtu. Iako nije savršena zaštita, sajtovi koji koriste HTTPS su mnogo sigurniji od onih koji ne koriste HTTPS protokol.

Iz Googlea kažu da žele da web sajtovi kojima ljudi pristupaju sa Googlea budu bezbedni.

“Na Google I/O (konferenciji) pre nekoliko meseci, pozvali smo na “HTTPS svuda” na webu. Takođe smo videli da sve više webmastera primenjuje HTTPS na svojim web sajtovima, što je ohrabrujuće”, kažu iz Googlea.

U kompaniji veruju da još ima prostora za poboljšanje. Google je počeo da testira šifrovane veze kao signal u svojim algoritmima za rangiranje pretrage.

Za sada korišćenje HTTPS ima manju težinu nego drugi signali kao što je na primer visok kvalitet sadržaja, jer kompanija želi da da vremena webmasterima da pređu na HTTPS. Ali vremenom će taj signal ojačati, jer Google želi da podstakne vlasnike web sajtova da pređu sa HTTP na HTTPS kako bi svako bio bezbedan na webu.

Google je već dugo posvećen enkripciji. Ranije ove godine kompanija je uvela default enkripciju za sve Gmail korisnike, a za Google pretragu ona je podrazumevana već godinama.

U junu ove godine Google je objavio izvorni kod za ekstenziju za Chrome za End-To-End enkripciju koja će pomoći korisnicima da šifruju, dešifruju, digitalno potpisuju i proveravaju potpisane poruke unutar browsera koristeći OpenPGP.

izvor: http://www.informacija.rs