Google će zaštititi korisnike Chromea od obmanjujućih ekstenzija

Neželjene i obmanom korisnika instalirane ekstenzije su vodeći razlog za žalbe korisnika, zbog čega je Google poslednjih godina u nekoliko navrata preduzimao mere da bi rešio ovaj problem.

v1_6905_pasted image 0

Počev od 3. septembra Google će početi da onemogućava inline instalaciju ekstenzija sa web sajtova programera koje su povezane sa obmanjujućim sajtovima i oglasima, najavili su iz Googlea.

Ovo je najnoviji u nizu koraka koje je kompanija preduzela da bi rešila problem sa neželjenim ekstenzijama.

Inline instalacija je uvedena 2011. da bi korisnici mogli lako da instaliraju ekstenzije sa web sajtova programera. Na žalost, obmanjujući sajtovi i oglasi koji namamljuju korisnike da instaliraju neželjene ekstenzije zloupotrebljavaju ovaj mehanizam, kažu iz tima Googlea.

U kompaniji procenjuju da će manje od 0,2% svih ekstenzija biti pogođeno ovom promenom. Ona je važan korak u očuvanju zdravog ekosistema ekstenzija za korisnike i većinu programera ekstenzija koji se ne služe obmanom korisnika.

Ako korisnik pokuša da preuzme obmanjujuću ekstenziju sa sajta programera, on će biti preusmeren na stranicu ekstenzije u Chrome Web Store. Korisnik će moći da preuzme ekstenziju, ali će imati šansu da vidi šta radi ekstenzija i koje dozvole zahteva pre nego što je instalira.

izvor: http://www.informacija.rs