Google Chrome će dobiti novu funkciju koja će blokirati nebezbedna preuzimanja

Vesti, 10.02.2020, 03:30 AM

Google Chrome će dobiti novu funkciju koja će blokirati nebezbedna preuzimanja

Google je najavio novu bezbednosnu funkciju za Chrome koja bi trebalo da blokira nebezbedna preuzimanja.

Tehnički, Google smatra nebezbednim preuzimanjima fajlove koje se nude za preuzimanje sa HTTP stranica nakon što se prethodno koristi HTTPS web sajt.

Blokiranje mešovitog preuzimanja sadržaja biće postepeno dostupno svim korisnicima Chromea počev od verzije 82, koja će biti objavljena u aprilu ove godine.

„Fajlovi koji se nebezbedno preuzimaju rizik su za bezbednost i privatnost korisnika. Na primer, nebezbedno preuzete programe napadači mogu zameniti malverima, a mogu i da čitaju nebezbedno preuzete izvode sa bankovnih računa. Da bismo rešili ove rizike, planiramo da na kraju ukinemo podršku za nebezbedna preuzimanja u Chromeu“, kaže Džo Deblasio, član Chromeovog bezbednosnog tima.

Počevši od Chromea 81, pregledač će prikazivati upozorenja za izvršne fajlove, arhive, slike, audio fajlove, video i dokumente kad god se primeti mešovito preuzimanje sadržaja. To će se nastaviti i sa Chromeom 82, kada će takođe biti prikazivana upozorenja za izvršne fajlove.

U Chromeu 83, mešovita preuzimanja izvršnih fajlova biće blokirana podrazumevano, a svaka nova verzija pregledača dodaće nova ograničenja za druge formate fajlova.

Slične funkcije takođe će se implementirati u Chrome na mobilnim uređajima, tako da će korisnici Androida i iOS-a takođe biti zaštićeni od mešovitog preuzimanja sadržaja. Međutim, uvođenje ovih ograničenja na mobilnim uređajima će kasniti jedno izdanje, što znači da će upozorenja biti prikazivana počev od Chromea 83.

“Mobilne platforme imaju bolju zaštitu od zlonamernih fajlova, a ovo odlaganje omogućiće programerima da krenu u ažuriranje svojih web sajtova pre nego što to bude uticalo na mobilne korisnike“, objašnjava Deblasio.

Najverovatnije će ostali pregledači zasnovani na Chromiumu, uključujući Microsoft Edge, slediti ovaj primer Google Chromea, pa nešto slično mogu očekivati i njihovi korisnici.

Izvor:Informacija.rs