Google Chrome uštedeće i do 80 odsto internet veze

Jedan od najpopularnijih pregledača interneta postaće značajno štedljiviji, najavio je Google.

Chrome-Android

Google je na godišnjoj programerskoj Google I/O 2015 konferenciji poručio da želi da nam pomogne da uštedimo jednostavnim trikovima. Data, odnosno internet saobraćaj odavno je neophodan za normalno funkcionisanje smartfona i računara, a kako nemaju svi mogućnost da koriste tarife sa puno gigabajta, Google će, ako budu koristili Chrome, uštedeti za njih što više saobraćaja bude mogao.

Prvi trik kojim će to postići je Offline rad i čuvanje stranica za čitanje kasnije. Ovom automatski preinstaliranom i podešenom opcijom (stranice ostaju netaknute vizuelno, istovetne originalu) koja će biti isporučena sa novim Chrome verzijama korisnici će moći preko Wi-Fi mreže brzo i lako da učitaju i kasnije bez konekcije pročitaju željene internet stranice (ili cele manje sajtove).

Drugi trik je noviNetwork Quality Estimator servis, koji će analizirati kvalitet signala mreže i prema njemu podesiti količinu složenog veb sadržaja koji će Chrome prikazati korisniku. Ovaj servis funkcioniše poput Data Savera, ali je složeniji, ide „dublje“ tokom rada i automatski je.

izvor: http://mondo.rs