Google+ i YouTube se najzad razdvajaju

Googleov ambiciozni projekat, društvena mreža Google+, pokrenuta je uz veliku pompu, ali četiri godine kasnije jasno je da Google+ nije ispunio očekivanja kompanije.

v2_3681_ytg+

Gigant pretrage u ponedeljak je ukinuo obavezu za korisnike da imaju Google+ nalog da bi delili sadržaj, komunicirali sa drugim ljudima ili napravili YouTube kanal. Od sada će korisnici moći da koriste svoje Google naloge za pristup svemu nabrojanom, saopštila je kompanija.

Ovo će se na kraju primenjivati na sve Googleove servise, ali je kompanija počela od YouTubea, koji je jedan od najvažnijih njenih servisa.

Google je 2013. počeo sa uslovljavanjem korisnika da moraju koristiti Google+ naloge za skoro sve servise kompanije, počev od Gmaila do YouTubea. To pravilo je bio pokušaj da se ljudi nateraju da koriste Googleovu društvenu mrežu, a ideja je navodno došla od izvršnog direktora kompanije Larija Pejdža.

Međutim, nedavno je Google počeo da odstupa od ovog stava. Pre nekoliko meseci Google je prestao da primorava nove korisnike da registruju Google+ naloge, a u maju ove godine, kompanija je pokrenula Google Photos servis koji je razdvojen od društvene mreže Google+, koju je Google pokrenuo da bi se takmičio sa Facebookom. Preteča Google Photos servisa bio je Google+ Photos koji će biti ugašen 1. avgusta.

YouTube će biti jedan od prvih Googleovih servisa koji će se odvojiti od Google+. YouTube komentari se više neće pojavljivati na stranicama Google+ profila korisnika. Ipak, pravljenje YouTube kanala, otpremanje videa ili komentarisanje bez Google+ još uvek nije moguće, a kompanija je upozorila korisnike da ne uklanjaju svoje Google+ profile pre nego što ova odluka bude u potpunosti implementirana.

izvor: http://www.informacija.rs