Google je hakerima prošle godine isplatio 6,5 miliona dolara za otkrivene bagove

Vesti, 31.01.2020, 02:30 AM

Google je hakerima prošle godine isplatio 6,5 miliona dolara za otkrivene bagove

Google je prošle godine hakerima isplatio više od 6,5 miliona dolara za bagove koje su otkrili i prijavili kompaniji, a najveća pojedinačna nagrada dostigla je 201000 dolara koliko je dobio istraživač Alpha Laba koji je nagrađen za bag u Pixel 3 uređajima. Nagrade za otkrivene bagove uobičajeno se kreću od 100 do 31337 dolara, ali one mogu biti i drastično veće.

Iz fonda Googleovog programa za bagove prošle godine nagrađen je 461 istraživač, otkrila je kompanija na svom blogu.

„2019 je bila još jedna rekordna godina za nas, zahvaljujući našim istraživačima! Isplatili smo nagrade u vrednosti od 6,5 miliona dolara, udvostručujući ono što smo ikada isplatili tokom jedne godine. U isto vreme, naši istraživači su odlučili da ove godine doniraju rekordnih 500000 dolara u dobrotvorne svrhe. To je 5 puta više nego što smo ikada ranije donirali tokom jedne godine“, kažu iz Googlea.

Od 6,5 miliona dolara isplaćenih prošle godine, najviše novca otišlo je za Googleov glavni program – 2,1 miliona dolara, a za otkriće bagova u Androidu isplaćeno je 1,9 miliona dolara. Sigurnosni problemi Google Chromea doneli su istraživačima nagrade u iznosu od milion dolara, dok su nagrade za aplikacije drugih proizvođača iz Google Play prodavnice koje imaju više od 100 miliona instalacija dostigle 800 hiljada dolara.

2018. godine Google je isplatio istraživačima 3,4 miliona dolara u okviru svojih programa, a 2,9 miliona dolara godinu dana ranije. To znači da se ukupni iznos nagrada ove godine skoro udvostručio, a očekuje se da će u 2020. godini biti isplaćeno i više.

Tokom prethodnih 9 godina, kompanija je istraživačima za otkrivene ranjivosti isplatila oko 15 miliona dolara.

Jedna od najvećih promena koje su prošle godine implementirane u programu nagrađivanja ranjivosti tiče se Androida, jer kompanija sada može nagraditi sa milion i po dolara kompromitovanje Titan M sigurnosnog čipa na Pixel telefonima.

Izvor:Informacija.rs