Google odobrio više od polovine zahteva korisnika za uklanjanje rezultata pretrage

Predstavnici evropskih regulatornih tela za zaštitu podataka sastali su se juče sa predstavnicima kompanija Google, Microsoft i Yahoo da bi se razgovaralo o implementaciji nedavne presude Evropskog suda pravde koja daje evropskim korisnicima pravo da zatraže da se informacije o njima, za koje se dokaže da „više nisu relevatne, da su neadekvatne ili preterane”, uklone iz rezultata pretrage.

v1_9249_g

Najveći svetski provajderi pretrage sastali su se juče u Briselu sa radnom grupom A29WP (Article 29 Working Party), koju čine predstavnici regulatornih tela za zaštitu podataka iz zemalja članica EU. Radna grupa je najavila da će na jesen objaviti smernice za implementaciju presude najvišeg evropskog suda koja je doneta u maju i koja daje ljudima takozvano „pravo na zaborav“.

Kako prenosi britanski BBC, Google je obavestio članove radne grupe da je do sada kompanija primila 91000 zahteva koji se odnose na ukupno 328000 linkova za koje podnosioci zahteva traže da budu uklonjeni iz pretrage.

Najveći broj zahteva došao je iz Francuske, ali i iz Nemačke, Velike Britanije i Španije.

Google je odobrio više od polovine zahteva, odbio više od 30% zahteva, a u 15% slučajeva kompanija je zatražila dodatne informacije.

Članovi radne grupe zatražili su od Googlea objašnjenje za odluku kompanije da sporne rezultate pretrage ukloni samo sa svojih evropskih sajtova, što znači da je uklonjenim informacijama moguće pristupiti sa Googleovog glavnog sajta google.com.

Članovi radne grupe izrazili su zabrinutost i zbog odluke Googlea da vlasnike web sajtova obaveštava o uklonjenim linkovima jer su se u nekoliko slučajeva medijske kuće čiji su linkovi uklonjeni iz rezultata pretrage javno žalile na Googleovu odluku što je prema rečima irskog komesara za zaštitu podataka imalo domino efekat, jer su mediji tako ponovo objavljivali sporne informacije pa je ono što je trebalo da se zaboravi opet dospelo u žižu javnosti.

Google svoju odluku da o uklonjenim linkovima obaveštava vlasnike sajtova juče je branio time da je neophodno obezbediti transparentnost u procesu. Osim toga, iz Googlea kažu da oni takođe obaveštavaju vlasnike sajtova o uklonjenim linkovima iz rezultata pretrage i kada je u pitanju kršenje autorskih prava.

izvor: http://www.informacija.rs