Google prošle godine poslao korisnicima 40000 upozorenja o napadima podržanim od strane država

Vesti, 30.03.2020, 09:30 AM

Google prošle godine poslao korisnicima 40000 upozorenja o napadima podržanim od strane država

Google je objavioda je svojim korisnicima tokom 2019. godine poslao skoro 40000 upozorenja o pokušajima hakovanja, krađe identiteta ili infekcije malverima iza kojih stoje napadači koji imaju podršku država, što je pad od 25% u odnosu na prethodnu godinu.

Jedan od razloga ovog značajnog pada broja ovakvih incidenata je sve efikasnija zaštita koju Google primenjuje kako bi zaštitio svoje korisnike.

Zbog efikasnije zaštite, hakeri su prisiljeni da smanje napade i pokušaju da se prilagode novim okolnostima što dovodi do manje učestalih pokušaja hakovanja.

Novinari i mediji bili su prošle godine među najčešće identifikovanim metama pokušaja krađe identiteta iza kojih stoje hakeri podržani od strane država, izjavio je Toni Gidvani, menadžer za bezbednosni inženjering Googleove Grupe za analizu pretnji (TAG).

“Na primer, napadači se predstavljaju kao novinar koji deli lažne priče sa drugim novinarima kako bi se širile dezinformacije”, rekao je Gidvani.

“U drugim slučajevima, napadači će poslati nekoliko benignih emailova kako bi ostvarili kontakt sa novinarom ili ekspertom za spoljnu politiku pre nego što pošalju zlonamerni prilog u sledećem emailu.”

On kaže da još uvek nisu videli uspešan pokušaj krađe identiteta kod onih koji koriste Googleov Program napredne zaštite (APP), čak i kada su više puta bili ciljevi.

“APP pruža najjaču dostupnu zaštitu od fišinga i hakovanja naloga i posebno je dizajnirana za naloge sa najvećim rizikom.“

Googleov APP je program osmišljen tako da omogućava visokorizičnim ili običnim korisnicima da odbrane svoje naloge od pokušaja krađe ideniteta jer koristi sigurniju proceduru za prijavu koja zahteva od korisnika programa da koriste pametne telefone ili sigurnosne ključeve za potvrdu identiteta.

APP deluje tako što ograničava aplikacije treće strane i sajtove koje mogu da dobiju pristup podacima korisnika tako što dodatnim proverama identiteta sprečava napadače da se lažno predstavljaju kao vlasnik naloga.

Google preporučuje svima koji su u riziku od ciljanih napada da koriste APP, uključujući ali ne ograničavajući se na poslovne lidere, novinare, aktiviste i IT administratore.

Izvor:Informacija.rs