Google uvodi nova pravila, evo koje ekstenzije više nisu dobrodošle u Chrome Web Store

Vesti, 30.04.2020, 09:00 AM

Google uvodi nova pravila, evo koje ekstenzije više nisu dobrodošle u Chrome Web Store

Chrome Veb prodavnica sa više od 200000 dodataka dostupnih u njoj i dalje je Divlji zapad. Skoro svakog meseca pojavi se nova priča o nekoj popularnoj ekstenziji koja krade korisničke podatke ili radi nešto drugo što ne bi trebalo da radi. Google je u poslednje vreme većizmenio neke smernice, ana red su došle i smernice za ekstenzije koje spamuju.

Chrome ekstenzije koje imaju slične funkcije kao i neke druge koje su već objavljene u prodavnici, ekstenzije sa obmanjujućim informacijama, ekstenzije koja se koriste samo za pokretanje aplikacija ili veb stranica i ekstenzije koje zloupotrebljavaju obaveštenja u zlonamerne svrhe biće uklonjene ili blokirane počev od 27. avgusta 2020.

Iz Googlea kažu da je sve više spamera i prevaranata koji su doneli nekvalitetne i loše ekstenzije i koji pokušavaju da obmanu i prevare korisnike Chromea da ih instaliraju kako bi brzo zaradili od njih. Da bi zadržali kvalitet i pomogli korisnicima da pronađu ono što žele, Google je uveo neke izmene svoje politike.

Prvo, iz Chrome Veb prodavnice mogu se ukloniti ekstenzije sa “naduvanim ocenama, brojem instalacija i pregledima”. Takođe, programeri ne smeju podsticati korisnike da ostavljanju ocene i recenzije, a to je ono što recimo Play prodavnica već zabranjuje.

Google će takođe zabraniti ekstenzije koje šalju neželjena obaveštenja ili poruke u ime korisnika bez ikakve potvrde. Nova pravila stupaju na snagu 27. avgusta 2020. godine, tako da programeri do tada imaju vremena da se prilagode novim uslovima.

Izvor:Informacija.rs