Google uvodi novu opciju automatskog brisanja istorije lokacija i aktivnosti na webu

Vesti, 06.05.2019, 02:30 AM

Google uvodi novu opciju automatskog brisanja istorije lokacija i aktivnosti na webu

Google uvodi novu funkciju automatskog brisanja za Google naloge koja vam daje veću kontrolu nad time koliko dugo želite da kompanija čuva vašu istoriju lokacija i podatke o vašim aktivnostima na webu i u aplikacijama.

Nova funkcija će vam omogućiti da automatski izbrišete podatke o istoriji lokacija i aktivnostima na webu i u aplikacijama nakon određenog vremenskog perioda.

Ako je omogućena, Googleova funkcija „Istorija lokacija“ omogućava kompaniji da prati lokacije koje ste posetili, dok funkcija “Aktivnosti na webu i u aplikacijama” prati web sajtove koje ste posetili i aplikacije koje ste koristili.

Do sada, Google je dozvoljavao korisnicima da ili potpuno onemoguće funkciju “Istorija lokacija” i “Aktivnosti na webu i u aplikacijama” ili ručno izbrišu sve ili deo tih podataka, bez opcija koje bi im omogućile redovno brisanje ovih podataka, tako da korisnici nisu mogli da u potpunosti upravljaju podacima.

Međutim, istraga koju je Associated Press sproveo prošle godine otkrila je da čak i ako isključite funkciju “Istorija lokacija” u svim vašim nalozima, Googleovi servisi na Android i iPhone uređajima nastavljaju da prate vaše kretanje.

Prošlog meseca je otkriveno i da Google ima bazu podataka koja sadrži detaljne podatke o lokaciji stotina miliona telefona širom sveta, nazvanu Sensorvault, koju navodno koriste policije u kriminalističkim istragama.

Nakon tog otkrića, američki Kongres je krajem prošlog meseca zatražio od direktora Googlea Sundara Pičaija da do 10. maja odgovori na niz pitanja o tome kako se Sensorvault koristi.

Zbog zabrinutosti korisnika za svoje podatke i reakcija korisnika koje su bile rezultat ovih otkrića, Google je najavio novu funkciju automatskog brisanja, koja korisnicima omogućava da odaberu koliko dugo žele da se podaci o lokacijama i aktivnostima čuvaju na serverima kompanije tako što će im omogućiti da biraju između tri opcije:

√ Čuvaj sve dok ne izbrišem ručno

√ Čuvaj 18 meseci, a zatim brišite automatski

√ Čuvaj 3 meseca i brišite automatski

Evo kako možete da omogućite opciju automatskog brisanja kada bude dostupna:

Na Google početnoj stranici, kliknite na sliku profila u gornjem desnom uglu

Kliknite na Google nalog

Izaberite Podaci i personalizacija a zatim Aktivnosti na webu i u aplikacijama

Odaberite „Izaberi da se automatski briše“.

Odaberite opciju „Čuvaj dok ne izbrišem ručno“, „Čuvaj 18 meseci“ ili opciju „Čuvaj 3 meseca“

Kliknite na Sledeće i potvrdite izbor

Sa ovim podešavanjima, Google će redovno brisati svake podatke o lokacijama i aktivnostima na webu i u aplikacijama, svaka tri meseca ili svakih 18 meseci, u zavisnosti od vašeg izbora.

Za korisnike koji ne žele da kompanija uopšte prati njihovu lokaciju ili aktivnosti na webu i u aplikacijama, možete jednostavno isključiti postavke „Istorija lokacija“ i „Aktivnosti na webu i u aplikacijama“.

Prema Googleu, funkcija automatskog brisanja za istoriju lokacija i aktivnosti na webu i u aplikacijama će se pojaviti „narednih nedelja“.

Facebook je prošle godine najavio sličnu funkciju pod nazivom „Clear History“, koja korisnicima omogućava da ručno izbrišu kolačiće i istoriju „povezanu sa nalogom“. Uvođenje funkcije je odloženo i očekuje se da će ona biti dostupna ove jeseni.

Izvor:Informacija.rs