Google zabranjuje instalaciju ekstenzija za Chrome koje nisu u Web Store

Počev od jula, ekstenzije za Chrome koji nisu u Web Storeu neće više moći da se instaliraju u Googleovom browseru, i to važi i za Windows i za Mac korisnike.

v1_4068_chrome

Google je već počeo sa primenom nove politike, ali samo delimično, jer Windows developer kanal još uvek dozvoljava instalaciju ekstenzija iz različitih izvora.

Odluka o proširenju zabrane je doneta nakon što su u Googleu primetili da je tokom prošle godine u službi podrške došlo do značajnog pada od 75% zahteva za uklanjanje neželjenih ekstenzija.

Međutim, zlonamerni akteri još uvek imaju mogućnost da isporučuju opasne komponente korisnicima Googleovog browsera i to tako što prevare korisnike da pređu na developer kanal. Tako prevareni korisnici ostaju sa ekstenzijama koje rade na Chrome kanalu koji nisu izabrali, kažu iz Googlea.

Za korisnike Windowsa, zaštita koja proističe iz ove politike na svim Chrome kanalima je već počela, dok će početkom jula isto biti urađeno i za Mac korisnike.

Podrška za lokalnu instalaciju ekstenzija neće biti ograničena što se tiče Googlea, jer je programerima potrebna ova mogućnost da bi unapredili svoje proizvode, i da bi razvili nove.

Maliciozne ekstenzije su veliki problem pa je Google u poslednje vreme pojačao borbu protiv njih.

“Tužna je istina da su te maliciozne ekstenzije daleko najveći problem kojim se bavimo danas. Ogroman deo korisnika Chromea su inficirani takvim stvarima (ili gorim), i to za posledicu ima ogroman broj problema”, kaže Googleov inženjer softvera Piter Kasting u postu objavljenom na Google Plus.

izvor: http://www.informacija.rs