Googleova aplikacija na brojnim Android uređajima označena kao malver

Mobilni telefoni, 08.01.2020, 03:00 AM

Googleova aplikacija na brojnim Android uređajima označena kao malver

Googleova aplikacija Allo je označena kao malver na mnogim Android uređajima, uključujući i Googleove Pixel telefone.

Allo je aplikacija čiji je kraj Google najavio još 2018. godine, a koja je povučena iz Play prodavnice u martu prošle godine. Iako više nije dostupna za preuzimanje, i dalje radi na brojnim uređajima na kojima je instalirana do trenutka kada ju je Google povukao ili na kojima je bila preinstalirana. Njeno instaliranje je i dalje moguće ako imate APK fajl.

U poslednjih nekoliko nedelja, pojedini korisnici dobili su upozorenja da je aplikacija Allo možda inficirana, a poruke upozorenja pojavljuju se uglavnom na Huawei i Pixel telefonima.

Korisnici koji na svojim Android uređajima koriste Avastov softver za zaštitu tvrde da je Allo detektovan kao malver na uređajima poput Google Pixel XL, Pixel 2 XL i Nexus 5X sa Android 10.

Iako bi ove detekcije mogle biti lažno pozitivne, upozorenje Avastovog softvera prvi put je prijavljeno krajem decembra i još uvek se to dešava. Avast se nije oglašavao ovim povodom.

Upozorenje za aplikaciju Allo pojavljuje se i na pojedinim Huawei pametnim telefonima. Iako nema mnogo detalja o tome, navodno se upozorenja pojavljuju na Huawei P20 Pro i Huawei Mate 20 Pro.

„Bezbednosna pretnja. Izgleda da je Allo inficiran. Savetujemo da ga odmah deinstalirate“, kaže se u poruci koja se prikazuje na Huawei telefonima.

Izvor:Informacija.rs