Googleova ekstenzija za Chrome koja blokira praćenje korisnika nije ažurirana godinama

Mnogi korisnici interneta nisu baš oduševljeni time da ih dok surfuju internetom oglašivači prate uz pomoć kolačića. Kada je Google u januaru 2011. godinepredstavio svoju verziju “Do Not Track” ekstenzije za Chrome nazvanu “Keep My Opt-Outs” ovaj potez kompanije je bio pozdravljen kao korak u dobrom pravcu.

v1_6480_kmoo

Međutim, za više od 400000 korisnika koji računaju na obećanje ekstenzije “Keep My Opt-Outs” da neće biti praćeni, razočaravajuće će biti saznanje da ova ekstenzija godinama nije ažuirana.

“Keep My Opt-Outs” se oslanja na svoju internu listu kolačića da bi znala šta treba da blokira, kaže Džonatan Mejer, stručnjak za informatiku sa Univerziteta Stanford.

“Ekstenzija nema poseban mehanizam za ažuriranje svoje liste kolačića”, kaže Mejer dodajući da zato Google mora da objavi novu verziju ekstenzije, što je kompanija izgleda “zaboravila” da uradi.

Pored toga, Mejer kaže da “Keep My Opt-Outs” ne radi dobro u privatnom modu Chromea.

Njegov predlog korisnicima Googleove ekstenzije je da nju zamene boljim ekstenzijama kao što suDisconnect ili Privacy Badger. Ako se dobro konfigurišu, odlični alati za zaštitu privatnosti korisnika su iAdblock, Adblock Plus i Ghostery, kaže Mejer.

izvor: http://www.informacija.rs