Hacking Team i Boeing planirali da razviju dronove koji bi inficirali računare i telefone špijunskim softverom

Procurela email prepiska Hacking Teama otkrila je da je italijanska firma planirala razvoj drona dizajniranog za napade na računare i pametne telefone preko Wi-Fi mreža.

v2_8821_insitu

Pre više od godinu dana, stručnjaci firme Sensepoint sa sedištem u Londonu razvili su dron nazvan “Snoopy” koji može da presreće podatke sa smart telefona preko Wi-Fi mreža.

Email prepiska koju je objavio WikiLeaks sada otkriva da su kompanije Boeing i Hacking Team želele da razviju dronove za napade kojima bi se ubacivao špijunski softver u ciljane računare ili mobilne telefone preko WiFi mreža.

Posle međunarodne konferencije IDEX održane u Abu Dabiju u februaru ove godine, ogranak kompanije Boeing koji proizvodi dronove Insitu bio je zainteresovan za razvoj dronova koji bi isporučivali špijunski softver firme Hacking Team nazvan Galileo.

Emailovi otkrivaju da je suosnivač Hacking Teama Marko Valeri dao plan projekta koji je bio u toku, uključujući i “Tactical Network Injector” (TNI), hardver dizajniran za ubacivanje malicioznog koda u Wi-Fi mreže, koji funkcioniše kao maliciozna pristupna tačka za pokretanje man-in-the-middle (MITM) napada ili exploita.

Da bi smislili kako da inficiraju računare pomoću drona, Hacking Team je angažovao Andrea di Paskala koji je imao zadatak da razvije “mini-TNI”.

U tom slučaju, ako cilj koristi javnu WiFi mrežu u hotelu ili kafiću da bi povezao svoj uređaj sa internetom, dron bi mogao da presretne saobraćaj i ubaci maliciozni kod koji bi krišom instalirao špijunski softver Hacking Teama.

Zahtev za razvoj mini-TNI je došao iz ogranka kompanije Boeing Insitu, sa sedištem u SAD, koji proizvodi bespilotne letelice, među kojima su i mali dron za nadzor ScanEagle i RQ-21A “Blackjack”.

Djuzepe Veneri iz Insitua poslao je u aprilu email Hacking Teamu u kome je rekao da oni žele da integrišu Galileo softver u svoju bespilotnu letelicu.

Razgovori su bili još u ranoj fazi kada se dogodio napad na Hacking Team posle koga su procureli poverljivi dokumenti italijanske firme, među kojima se našla i ova email prepiska.

Iz prepiske nije jasno ko su mogli da budu kupci špijunskih dronova.

izvor: http://www.informacija.rs