Haker kome nije dozvoljeno da uđe u avion priznao da je hakovao sisteme za zabavu u avionima

Stručnjak za kompjutersku bezbednost kome nedavno nije dozvoljeno da se uđe u avion United Airlinesa priznao je početkom godine Federalnom istražnom birou (FBI) da je preuzeo kontrolu nad jednim avionom i “primorao ga nakratko da leti postrance”.

v1_4418_sidragon1_status_588433855184375808

Kris Roberts, poznati haker i osnivač firme One World Labsa, je saslušan u februaru a njegovu opremu, dva laptopa, nekoliko hard diskova i USB memoriju, zaplenili su agenti FBI posle saslušanja.

To se dogodilo pošto je Roberts objavio šaljivi tvit u kome je nagovestio da bi mogao da hakuje elektronski sistem za zabavu (IFE) u avionu United Airlinesa i aktivira komandu za izbacivanje gas-maski. On se našalio na Twitteru, ali su federalni agenti reagovali brzo i shvatili njegov tvit ozbiljno imajući u vidu Roberstove veštine kada je u pitanju hakovanje.

Prema dokumentu koje je FBI objavio (pdf) u petak Roberts je rekao agentima FBI da je ne jednom, nego više puta dok je leteo hakovao IFE sisteme u avionima. On je rekao da je otkrio propuste u sistemima nekoliko aviona dva meseca pre incidenta sa United Airlines zbog koga je uhapšen, i to u tri Boingova i jednom avionu Erbasa.

Tokom ispitivanja Roberts je izjavio da je iskoristio propuste u IFE sistemima aviona i da je to uradio 15-20 puta u peridou od 2011. do 2014. godine. Poslednji put kada je iskoristio propuste u IFE sistemu bilo je sredinom prošle godine.

Roberts bi povezao svoj laptop sa IFE sistemom preko modifikovanog Ethernet kabla, što mu je omogućavalo pristup sistemima aviona.

Prilikom poslednjeg ovakvog pokušaja, Robert je navodno hakovao Thrust Managment Computera aviona i uspeo da preuzme kontrolu nad sistemom koji izdaje naredbu za penjanje. To je rezultiralo time što je avion počeo da leti bočno.

Suprotno onome što je objavio FBI, Roberts je sajtu Wired ranije rekao da je on samo posmatrao saobraćaj podataka u avionima, i da je pokušao hakovanje samo u simuliranom okruženju zato što je verovao da je takav napad moguć.

Komentarišući dokument FBI, Roberts je rekao da je priča o njegovom hakovanju izvučena iz konteksta i da je biro izvukao samo jedan deo od mnogobrojnih razgovora i zabeleški sa sastanaka koje je on imao sa agentima FBI.

Posle tog incidenta United Airlines je pokrenuo program za nagrađivanje onih koji otkriju bagove, pozivajući istraživače i lovce na bagove da prijave bagove u sistemima njihovih aviona.

Roberts nikada nije optužen zbog tvrdnji koje je izneo agentima FBI. Njegov advokat je komentarišući odluku United Airlinesa da mu ne dozvoli ulazak u avion rekao da je takva odluka razočaravajuća, te da se nadaju da će kompanija shvatiti da su stručnjaci za bezbednost kao što je Roberts značajni saveznici a ne pretnja.

izvor: http://www.informacija.rs