Hakeri koristili informacije ukradene od Mozillae za napade na korisnika Firefoxa

Mozilla Foundation potvrdila je u petak da su hakeri napali njen sistem za praćenje bagova “Bugzilla” i ukrali osetljive informacije o neispravljenim 0-daybagovima.

v1_5678_bugzilla

Većina informacija u Bugzilli je javna, ali postoji ograničenje pristupa osetljivim informacijama koje se tiču bezbednosti, i kojima mogu da pristupe samo određeni privilegovani korisnici.

Mozilla je otkrila da je nepoznati napadač kompromitovao jedan takav privilegovani Mozilla nalog da bi ušao u Bugzilla sistem i ukrao osetljive bezbednosne informacije.

Ove informacije su kasnije iskorišćene za napade na korisnike Firefoxa, zahvaljujući tome što je napadač došao do informacija o kritičnom bezbednosnom propustu koji je ispravljen početkom avgusta. Nema naznaka da su druge informacije do kojih je došao napadač korišćene za napade na korisnike Firefoxa. Verzija 40.0.3 Firefoxa, koja je objavljena 27. avgusta, ispravila je sve propuste za koje je napadač saznao i koji su mogli biti iskorišćeni protiv korisnika Firefoxa, saopštila je Mozilla.

Kompanija je takođe ugasila kompromitovani nalog, čim je napad otkriven. Od svih korisnika koji imaju pristup osetljivim bezbednosnim informacijama zatraženo je da promene svoje lozinke i aktiviraju dvofaktornu autentifikaciju.

Mozilla je saopštila i da su posle incidenta smanjene mogućnosti za ovakve upade, kao i broj korisnika sa privilegovanim pristupom i količina informacija do kojih hakeri mogu doći u slučaju uspešnih napada.

izvor: http://www.informacija.rs