Hakeri mogu pristupiti Dropbox, Google Drive i OneDrive nalozima bez lozinke

Istraživači iz kompanije Imperva na hakerskoj konferenciji Black Hat USA 2015 predstavili su svojizveštaj (PDF) o novoj vrsti napada, nazvanog “Man in the Cloud” (MITC) kojim je moguće hakovati popularne cloud servise za skladištenje podataka, kao što su Box, Dropbox, Google Drive i OneDrive, i to bez korisničkih lozinki.

v2_9442_OneDrive-Dropbox-Google-Drive-and-Box

Uz pomoć ovog napada, ovi servisi se mogu pretvoriti u razorne alate za napad. MITC ne zahteva kompromitovanje korisničkog imena i lozinke cloud naloga, a može biti vrlo delotvoran način za isporučivanje malvera.

MITC ne zahteva da se koristi neki određeni maliciozni kod ili exploit u početnom stadijumu „infekcije“, zbog čega ga je veoma teško izbeći. Korišćenje poznatih protokola sinhronizacije čini skoro nemogućim razlikovanje malicioznog od normalnog saobraćaja. Čak i ako se sumnja na kompromitovanje, otkriće i analiza dokaza ne bi bili laki.

MITC napadi se ne oslanjaju na ranjivosti u samim aplikacijama za sinhronizovanje, niti na bezbednosne rupe u serveru cloud servisa, već na propust u dizajnu.

Zbog načina na koji su ovi servisi dizajnirani, lozinka se ne zahteva svaki put kada se fajl sinhronizuje, već se koristi token za odobrenje ovih radnji da se korisnik ne bi neprestano ometao.

Token je sačuvan na svakom od uređaja koji korisnik povezuje i čak i ako je kriptovan, lako može biti provaljen i ukraden.

Nove tokene napadač može dodati svom računaru ili automatskoj skripti, i imati pristup kompromitovanim nalozima koje može koristiti na različite načine.

Napadaču na putu tada ne bi stajalo ništa i on bi mogao da krade fajlove sa kompromitovanih naloga, da menja postojeće fajlove, i inficira korisnika malverom ili ransomwareom.

Ono što još više zabrinjava je činjenica da će ovi tokeni u nekim slučajevima raditi i ako se lozinka promeni (u slučaju Droboxa i Boxa), a da bi se rešio napadača, korisnik mora da ukloni povezane uređaje ili u nekim ekstremnim slučajevima, da obriše svoj nalog i da otvori novi.

Istraživači iz Impervae kažu da su dok su testirali ovaj napad u svojoj laboratoriji, pronašli dokaze da se ova vrsta napada već dešava i van laboratorije.

Svoja otkrića istraživači će predstaviti na hakerskoj konferenciji Black Hat USA 2015 narednih dana.

izvor: http://www.informacija.rs