Hakeri ponovo koristili Yahooovu oglasnu mrežu za širenje malvera

Yahooove oglasne mreže izgleda da su veoma ranjive, jer su u razmaku od samo mesec dana dva puta zabeleženi napadi malicioznim oglasima koji su ugrozili milione posetilaca Yahooovih sajtova.

v1_8357_Yahoo

Yahoo je u ovom trenutku peti najpopularniji web sajt u svetu, koji pokriva različite oblasti, od vesti, preko sporta, finansija, igara do vesti o poznatima. Yahooov web sajt mesečno ima oko 6,9 milijardi poseta pa je poslednji napad malicioznim oglasima jedan od najvećih koji su zabeleženi u poslednje vreme, kažu istraživači iz firme Malwarebytes koji su i otkrili ovu malvertajzing kampanju.

Kampanja je započela 28. jula a maliciozni oglasi nalazili su se na domenima kao što su yahoo.com, news.yahoo.com, finance.yahoo.com, sports.yahoo.com, celebrity.yahoo.com i games.yahoo.com.

Da bi došlo do infekcije računara, nije bila potrebna bilo kakva interakcija korisnika – dovoljno je bilo da korisnik pregleda kompromitovani web sajt da bi se pokrenuo lanac infekcije i širio malver i ransomware.

U kampanji je korišćen exploit alat Angler i nedavno otkriveni Flash 0-day propusti. Računari žrtava su na kraju bili zaraženi malverom Bedep i ransomwareom CryptoWall.

Iz Malwarebytes kažu da nije moguće utvrditi koliko je računara inficirano u ovim napadima.

Iz Yahooa kažu da je kampanja zaustavljena i da se slučaj trenutno istražuje.

“Malvertajzing (maliciozno oglašavanje) je tihi ubica jer maliciozni oglasi ne zahtevaju bilo kakvu vrstu interakcije korisnika da bi izvršili svoj payload. Sama činjenica da pregledavanje web sajta koji ima oglase (a većina, ako ne i svi sajtovi imaju oglase) je dovoljna da otpočne lanac infekcije”, kažu istraživači. “Složenost ekonomije online oglašavanja olakšava zlonamernim akterima da zloupotrebe sistem i izvuku se sa tim.”

Ovo nije prvi put da se na Yahooovim web sajtovima pojave maliciozni oglasi. Prošle godine stotine hiljada korisnika u Evropi bilo je preko oglasne mreže inficirano malverom koji je koristio bezbednosne propuste u Java.

izvor: http://www.informacija.rs