Hakerima Mac postaje zanimljiviji od Windowsa, raste broj pretnji za korisnike Appleovih uređaja

Vesti, 13.02.2020, 01:30 AM

Hakerima Mac postaje zanimljiviji od Windowsa, raste broj pretnji za korisnike Appleovih uređaja

Kompanija Malwarebytes otkrila je u svom poslednjem izveštaju da broj pretnji za Mac raste brže od broja pretnji čiji je cilj Windows, što dokazuje činjenica da je kompanija detektovala dvostruko više pokušaja napada na Appleove korisnike nego na korisnike Windowsa.

Drugim rečima, Mac računari su postali omiljena meta hakera – Malwarebytes tvrdi da su pretnje koje ciljaju Mac korisnike u 2019. godini porasle za najmanje 400% u odnosu na prethodnu godinu.

„U 2019. godini otkrili smo u proseku 11 pretnji po Macu – skoro duplo više od proseka od 5,8 pretnji po Windowsu“, kaže kompanija.

Ove tvrdnje oslanjaju se isključivo na podatke korisnika proizvoda Malwarebytesa.

Što se Windowsa tiče, broj detekcija zapravo se smanjio za 2% kod korisnika, ali sa druge strane, za kompanije se povećao za najmanje 13%. To pokazuje da hakerima kućni korisnici nisu više zanimljivi toliko koliko kompanije gde bi uspešan napad mogao da napravi veću štetu.

Adware je prošle godine bio glavna pretnja korisnicim Windowsa, kaže Malwarebytes, a zatim slede riskware, trojanci i drugi alati za hakovanje.

Kada je u pitanju Mac, glavna pretnja bio je Adware.NewTab, a slede PUP.PCVARK i PUP.MacKeeper.

„PUP-ovi su razne uglavnom „čiste“ aplikacije koje su okvalifikovane kao neželjene ne samo od strane Malwarebytesa već i zajednice Mac korisnika uopšte. PUP-ovi MacKeeper i MacBooster, koji su bili prvi i treći na listi 2018., pali su na treće i peto mesto 2019”, kaže se u izveštaju Malwarebytesa.

Za 2020. godinu, Malwarebytes predviđa porast broja napada ransomwarea, a hibridni napadi koji se oslanjaju na više faze postaće uobičajeni u slučaju kućnih korisnika i kompanija.

Izvor:Informacija.rs