Hakerska grupa eGobbler se vratila i stoji iza novog talasa napada na korisnike Appleovih uređaja

Vesti, 02.10.2019, 10:30 AM

Hakerska grupa eGobbler se vratila i stoji iza novog talasa napada na korisnike Appleovih uređaja

Ozloglašena hakerska grupa eGobbler koja se pojavila u aprilu ove godine sa malvertajzing kampanjom usmerenom na korisnike Apple iOS, se vratila. Ovog puta hakeri ciljaju Safari na iOS i macOS, ali i Chrome na iOS uređajima, koristeći dve ranjivosti pregledača da bi korisnicima prikazivali iskačuće reklame i preusmeravali ih na zlonamerne web sajtove.

U svojoj prethodnoj kampanji, grupa eGobbler je koristila ranjivost nultog dana (CVE-2019-5840) u Chromeu za iOS, što im je omogućilo da zaobiđu ugrađeni Chromeov blokator iskačućih prozora na iOS uređajima i da za samo sedam dana otmu 500 miliona sesija korisnika kojima su prikazivali iskačuće reklame.

Iako je Google još u junu ispravio ranjivost objavljivanjem Chromea 75, eGobbler i dalje koristi ovaj sigurnosni propust za napade na one koji još nisu ažurirali Chrome.

Međutim, prema izveštaju firme Confiant, grupa eGobbler je nedavno je otkrila i počela da koristi novu ranjivost u WebKitu, endžinu koji koristi Appleov pregledač Safari za iOS i macOS, Chrome za iOS i starije verzije Chromea za desktop.

Novi WebKit exploit je zanimljiviji jer ne zahteva od korisnika da kliknu bilo gde.

Umesto toga, prikazani oglasi koriste WebKit exploit kako bi preusmerili posetioce na maliciozne web sajtove čim pritisnu taster „page down“ na svojim tastaturama dok čitaju sadržaj na web sajtu.

Dok je prethodna kampanja grupe eGobbler prvenstveno ciljala korisnike iOS uređaja u Sjedinjenim Državama, najnoviji napad je namenjen korisnicima u evropskim zemljama, a većina žrtava je iz Italije.

Confiant je izvestio Google i Apple o ranjivosti u WebKitu. Apple je otklonio bag u WebKitu izdanjem iOS-a od 19. septembra i u Safariju 13.0.1 24. septembra, dok Google to tek treba da reši u Chromeu.

Izvor:Informacija.rs