Hakerski napad na Sony i dojava o bombi u avionu direktora Sony Online Entertainment

Hakerska grupa “Lizard Squad” izvela je u nedelju seriju DDoS napada na Sonijeve servise, zbog čega je bio onemogućen pristup Sonijevim mrežama. Hakeri (mada je moguće da iza “Lizard Squad” stoji samo jedan haker) preuzeli su na Twitteru odgovornost za napad na Sony.

v1_5648_OrCW_etu_400x400

Iako hakerski napadi na igračke mreže nisu ništa novo, ovo je prvi put da takav napad ima religiozne i političke motive s obzirom da se „Lizard Squad“ sve vreme dok su trajali napadi na Twitteru upoređivao sa terorističkom organizacijom Islamska država Irak i Levant“.

Iako je “Lizard Squad” javno preuzeo odgovornost za napade, haker koji se na Twitteru predstavlja kao @GamedGod tvrdi da on stoji iza napada.

Džon Smedli, predsednik Sony Online Entertainment (SOE) potvrdio je juče da je Sony bio napadnut i da je to imalo uticaja na igre, kao i da je loš saobraćaj filtriran uz pomoć internet provajdera. Njegova potvrda napada odnosila se samo na SOE, ali i PSN (PlayStation Network) je takođe imao probleme.

Dok je trajao DDoS napad, hakeri su se na Twitteru obratili nalogu avio kompanije @AmericanAir tvrdeći da je u privatnom avionu kojim je iz Dalasa za San Dijego putovao Smedli eksplozivna naprava i da bi trebalo da pregledaju avion.

Avion je zbog toga, na zahtev FBI, prinudno sleteo u Feniks. FBI nije komentarisao ovaj događaj.

Smedli je pre leta objavio na Twitteru da putuje, što su hakeri po svemu sudeći iskoristili da pronađu podatke o tom letu.

Iako se DDoS napadi nekada koriste kao dimna zavesa za upad u sisteme i izvlačenje informacija, u ovom slučaju, kako tvrdi Sony, nije bilo upada u mrežu kao i da ličnim podacima korisnika nije pristupano.

Sony je objavio da su PlayStation Network i Sony Entertainment Network ponovo online. Kompanija se izvinila korisnicima zbog problema u radu servisa i zahvalila na strpljenju i podršci.

izvor: http://www.informacija.rs