Hakovan Spotify, Android korisnici će morati da preuzmu novu verziju aplikacije

Popularni online muzički servis Spotify je hakovan a hakeri su uspeli da upadnu u sisteme i da pristupe internim podacima kompanije.Kako je saopštila kompanija, istraga koju je Spotify pokrenuo odmah pošto je napad otkriven je pokazala da su napadači uspeli da pristupe samo jednom korisničkom nalogu, čijeg je vlasnika Spotify već kontaktirao i obavestio o tome.

v1_1529_S1

Ipak, čak ni u slučaju tog naloga, napadači nisu uspeli da vide lozinku, kao ni informacije koje su u vezi plaćanja.

Uprkos tome što razmere štete prouzrokovane ovim napadom nisu velike, iz kompanije kažu da ovakve situacije shvataju veoma ozbiljno.

“Bezbednost informacija i zaštita podataka su od velike važnosti za nas”, kažu iz kompanije.

I dok se istraga nastavlja, Spotify je preduzeo određene mere predostrožnosti kako bi zaštitio korisnike od bilo kakvih mogućih rizika. Kompanija je najavila da će narednih dana od nekih korisnika desktop, iOS, Android i Windows Phone aplikacija biti zatraženo da ponovo unesu svoje korisničko ime i lozinku da bi se prijavili na nalog.

Pored toga, od korisnika aplikacije za Android narednih dana biće zatraženo da nadograde aplikaciju, sledeći uputstva kompanije.

Android aplikaciju, prema preporuci kompanije, treba preuzimati samo iz Google Play prodavnice, Amazonove Appstore ili direktno sa zvaničnog sajta kompanije.

Spotify je objavio ažuriranje za postojeću aplikaciju koje deaktivira aplikaciju i primorava korisnike da preuzmu novu aplikaciju nazvanu “Spotify Music”.

Kada otvore novu aplikaciju, od korisnika se neće tražiti da se ponovo prijavljuju.

Kada se aplikacija pokrene, korisniku će se pomoći da ukloni stariju verziju aplikacije sa uređaja koja više nije podržana. Kada pokrenu novu aplikaciju korisnici će morati da ponovo preuzmu offline play liste u novoj verziji.

Spotify nije izneo više detalja o tome kako su napadači uspeli da kompromituju bazu podataka kompanije, ali sudeći po preporukama za korisnike Androida koji su očigledno izloženi većem riziku, moguće je da je kompromitovanje podataka posledica ranjivosti u aplikaciji za Android. Na ovu mogućnost ukazuje i to što su iz kompanije rekli da su za sada korisnici iOS i Windows Phone aplikacija bezbedni i da nije potrebno da preduzimaju bilo kakve korake.

izvor: http://www.informacija.rs