Hakovano 50 norveških naftnih kompanija, spisak hakovanih kompanija nije konačan

Norveška Direkcija za nacionalnu bezbednost objavila je da je 50 norveških naftnih i energetskih kompanija hakovano, kao i da je još 250 kompanija upozoreno da provere svoje mreže i sisteme i potraže dokaze o hakerskim napadima.

v1_2905_n1

Među hakovanim kompanija je i najveća norveška naftna kompanija Statoil, dok su imena ostalih kompanija za sada nepoznata.

Portparol kompanije Statoil potvrdio je da je Direkcija za nacionalnu bezbednost, koja se između ostalog bavi i bezbednosnim pitanjima u oblasti informacionih i komunikacijskih tehnologija, upozorila kompaniju da je možda među žrtvama hakerskih napada.

Direkcija je upozorila na napade “međunarodnih kontakata” što ukazuje da je možda poznato ko stoji iza napada, ali da u ovom trenutku iz direkcije ne žele da objave svoje sumnje.

Iako u ovom trenutku nije jasno šta su napadači tražili, najverovatnije je da je cilj napada bio krađa intelektualne svojine, poslovnih informacija i korisničkih podataka.

Ovo nije prvi put da su norveške naftne kompanije žrtve sajber napada. Krajem 2011. godine, hakovano je najmanje desetak norveških naftnih, gasnih i kompanija koje posluju u sektoru odbrane, a napadači koji su koristili spear fišing emailove u napadima, uspeli su da ukradu poslovne projekte, ugovore, korisnička imena i lozinke i mnoge druge informacije.

izvor: http://www.informacija.rs