Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Vesti, 24.01.2020, 03:30 AM

Hakovano više od 2000 WordPress sajtova

Više od 2000 WordPress sajtova je hakovano za potrebe kampanje u kojoj se posetioci preusmeraju na sajtove na kojima će ih dočekati neželjene pretplate na obaveštenja pregledača, lažne ankete, pokloni i lažna preuzimanja Adobe Flasha.

Ovu kampanju otkrila je firma Sucuri koja je prošle nedelje primetila da sajber-kriminalci koriste ranjivosti u WordPress dodacima.

Istraživači kažu da su neki od ranjivih dodataka koji su iskorišćeni za kampanju “CP Contact Form with PayPal” i “Simple Fields”, ali verovatno nisu jedini.

Kad se iskoriste, ranjivosti omogućavaju napadačima da ubace JavaScript koji učitava skripte iz admarketlocation[.]com i gotosecond2[.]com direktno u temu web sajta.

Kada posetilac pristupi hakovanom sajtu, ubačena skripta će pokušati da pristupi /wp-admin/options-general.php i /wp-admin/theme-editor.php kako bi se ubacile dodatne skripte ili promenila WordPress podešavanja koja takođe preusmeravaju posetioca.

Posetioci će biti preusmereni kroz niz web sajtova koji ih na kraju dovode do raznih prevara.

Sucuri je takođe otkrio da su napadači napravili lažne direktorijume dodataka koji se koriste za učitavanje malvera na kompromitovane sajtove.

Ako imate WordPress sajt i brinete da li je kompromitovan, Sucuri preporučuje svoj besplatni alat SiteCheck za skeniranje sajta.

Izvor:Informacija.rs