Hrvatska ima najsporiji mobilni internet u Evropi

Sa prosečnom brzinom od oko 2.2 mbps Hrvatska je na začelju kolone evropskih zemalja po pitanju brzine mobilnog interneta. Gde je Srbija?

Ericsson-MWC14-2

Prema istraživanju kompanije Akamai, Hrvatska je trenutno u grupi sa zemljama poput Indonezije, Kazahstana i Irana (2.0 mbps), a od nje su neznatno bolje Malezija i Šri Lanka (2.3 mbps). Hrvatska ima najsporiji mobilni internet u konkurenciji 24 evropske zemlje koje su testirane, pokazala je najnovija studija “State of the Internet”, koju je sprovela američka kompanija Akamai iz Masačusetsa.

Prema njihovim podacima, u Hrvatskoj korisnici mobilnog interneta na raspolaganju imaju brzinu od 2.2 megabita po sekundi, dok operateri u vodećoj Ukrajini, na primer, nude u proseku brzinu od 7.3, u Švedskoj 6.6 a u Austriji 6.1 megabit po sekundi, prenosi Jutarnji list. Od zemalja u okruženju, mađarski operateri nude nešto brži mobilni internet (2.9 mbps), italijanski gotovo dvostruko brži (4.6 mbps), a Slovenci preko smartfona ili laptopa u pokretu surfuju brzinom od 3.5 mbps.

Brzina mobilnog interneta od 14.7 mbps u Južnoj Koreji čini se kao naučna fantastika za mnoge evropske zemlje, zaključuje se u jednom od komentara na izveštaj.

Što se Srbije tiče, naša zemlja nije obuhvaćena ovim istraživanjem, ali je MobIT portal tokom marta ove godine izvršio merenja brzine mobilnog neta u Vojvodini, Beogradu i na delu autoputa (dakle ne na teritoriji cele Srbije), tokom kojih smo saznali da je brzina mt:s mobilnog interneta oko sedam mbps. Sve informacije o merenju, testove i izmerene vrednosti pronaći ćete na linku.

izvor: http://mondo.rs