HTC čuva otiske prstiju na uređajima u nešifrovanom obliku

Pritisak prstom na skener otiska prsta mobilnog telefona je najlakši način da se otključa mobilni telefon, i to je razlog zbog čega sve više proizvođača mobilnih uređaja oprema svoje proizvode ovom tehnologijom. Predviđanja su da će do 2019., polovina svih isporučenih smart telefona imati senzor otiska prsta.

v1_2860_htc

Međutim, autentifikacija otiskom prsta ima i svoje naličje. Za razliku od lozinki, otisak prsta je nepromenljiv, i kada se jednom kompromituje, kompromitovan je zauvek.

Zato bi svako ko koristi ovaj vid autentifikacije trebalo da bude veoma oprezan kako ove informacije ne bi pale u pogrešne ruke. Na žalost, to nije baš tako kako bi trebalo da bude što pokazuje otkriće četvorice istraživača iz kompanije FireEye koji su želeli da provere koliko su bezbedne ove informacije na nekoliko Android uređaja.

Istraživači su tako otkrili da je mobilni telefon HTC One Max podložan krađi otisaka prstiju, jer se slike visoke rezolucije otisaka prstiju čuvaju direktno na uređaju, u folderu koji nije šifrovan.

Istraživači su pokazali da je veoma lako doći do slika iz HTC One Max uređaja. Otisci prstiju se čuvaju u image fajlu nazvanom dbgraw.bmp u otvorenom, čitljivom i nešifrovanom folderu.

Istraživači kažu da neki proizvođači tvrde da čuvaju otiske prstiju korisnika u šifrovanom obliku u sistemskoj particiji, iako ih ustvari čuvaju u nešifrovanom obliku.

To znači da svako ko može pristupiti ovim fajlovima može i da uredi otiske prstiju, obriše ih ili na drugi način manipuliše njima.

Propust je ispravljen nakon što su istraživači obavestili HTC o tome.

Istraživači su svoja otkrića prezentovali na konferenciji Black Hat USA 2015 prošle nedelje u Las Vegasu. Detaljan izveštaj o ovome možete naći u dokumentu (PDF) koji je objavila kompanija FireEye.

izvor: http://www.informacija.rs