Huawei spreman da potpiše “sporazum o nešpijuniranju“ sa SAD

Vesti, 07.06.2019, 11:00 AM

Huawei spreman da potpiše ''sporazum o nešpijuniranju'' sa SAD

Jedan od direktora kompanije Huawei izjavio je u utorak da je kompanija spremna da potpiše “sporazum o nešpijuniranju” sa Sjedinjenim Državama kako bi uverila američku administraciju da se tehnologija kompanije neće koristiti za špijuniranje.

Ponuda je slična predlozima koje je kineski tehnološki gigant dao Velikoj Britaniji i Nemačkoj, a dolazi nakon nekoliko nedelja intenzivnog pritiska Trampove administracije.

“Spremni smo da potpišemo sporazume o nešpijuniranju sa državama“, rekao je novinarima predsedavajući kompanije Huawei Liang Hua u sedištu kompanije u Šenženu, u Kini, kada je konkretno upitan da li bi Huawei potpisao “sporazum o nešpijuniranju” sa SAD. „Ali s obzirom da SAD nisu kupovale od nas, ne kupuju od nas, i verovatno neće kupovati od nas u budućnosti, ne znam da li postoji mogućnost da se potpiše takav sporazum.”

Liang je to rekao dok je razgovarao sa malom grupom američkih novinara koji su bili u poseti Fondaciji za razmenu Kine i Sjedinjenih Država.

Iako je ovo bila prva takva javna ponuda za Sjedinjene Države, Liang je naglasio da možda ne postoje uslovi za takav dogovor.

Liang je optužio SAD za “neprimereno” ponašanje, govoreći pomirljivim tonom što odražava nivo ogorčenja koji trenutno osećaju u kineskoj kompaniji.

“Neprimerno je koristiti politička sredstva za remećenje industrije”, rekao je on.

Huawei je jedna od najuspešnijih tehnoloških kompanija u Kini ali i kompanija koja je ozbiljan konkurent najvećim svetskim tehnološkim kompanijama. Huawei je jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona, koji je ove godine odmah posle Samsunga, a ispred Applea na listi najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona. Huawei je takođe jedna od vodećih kompanija u svetu 5G mreža.

Međutim, Huawei se već neko vreme suočava sa pristiskom zapadnih zemalja zbog njihove navodne zabrinutosti zbog sigurnosti proizvoda kompanije. SAD prednjače kada je u pitanju pritisak na kompaniju, što je kulminiralo prošlog meseca, kada je američko ministarstvo trgovine dodalo Huawei na svoju „Listu entiteta“, što sada sprečava američke firme da prodaju svoju tehnologiju Huaweiju bez vladinog odobrenja. Ipak, Trampova administracija ubrzo je odložila primenu potpune zabrane na tri meseca.

Sjedinjene Države takođe vrše pritisak na druge zemlje da zabrane Huawei zbog potencijalnih sigurnosnih problema. Državni sekretar Majk Pompeo upozorio je u ponedeljak Švajcarsku i Holandiju na moguće posledice saradnje sa kineskom kompanijom.

U međuvremenu, Huawei je pribegao medijskoj kampanji – intervjuima vodećih ljudi u kompaniji koji su izneli stav kompanije da se ona nepravedno koristi kao pijun u trgovinskim razgovorima između SAD i Kine. Huawei se bori protiv Sjedinjenih Država i pravnim sredstvima. Prošle nedelje, kompanija je podnela zahtev američkom sudu da proglasi neustavnim pokušaj Trampove administracije da zabrani opremu koju proizvodi kompanija.

Huawei je postao najvidljivija meta američke vlade u trgovinskom ratu sa Kinom. Prošle godine, te tenzije su dostigle vrhunac nakon što su SAD izdale nalog za hapšenje finansijske direktorke kompanije Meng Vanzhou, zbog optužbi za kršenje američkih sankcija protiv Irana. Meng, koja je ćerka osnivača i izvršnog direktora Huaweija Ren Žengfeja, sada se nalazi u kućnom pritvoru u Kanadi odakle se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će zabrana poslovanja sa kompanijom Huawei smanjiti potražnju za Huawei telefonima u budućnosti. Većina Huawei telefona radi sa Googleovim operativnim sistemom Android.

Huavei ipak ima rezervni plan – svoj operativni sistem sličan Androidu.

Iako nema sumnje da će zabrana američke vlade, ako bude nametnuta, kratkoročno naneti štetu Huaweiju, neki kineski stručnjaci kažu da bi to dugoročno moglo ojačati kompaniju i „probuditi njene uspavane kapacitete“.

Izvor:Informacija.rs