Internet Explorer i Flash Player plugin najpopularnije mete hakera u 2014.

Adobe Flash Player je ove godine najčešće napadani dodatak za browsere, kada je reč o 0-day napadima, pokazalo je najnovije istraživanje firme Bromium.

v1_3960_Br2

Bromium je objavio izveštaj o zloupotrebi ranjivosti u softverskim proizvodima kao što su Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Java, Adobe Flash, Adobe Reader i Microsoft Office.

Prema statističkim podacima iz ovog izveštaja, broj ranjivosti u Microsoftovom browseru Internet Explorer je od 2013 porastao za više od 100%, i tako nadmašio broj Java i Flash ranjivosti. Pored toga, Microsoftov browser je i najčešće ažuriran od početka godine.

Internet Explorer 11 je objavljen prošle godine, a prve bezbednosne ispravke za njega su objavljene značajno brže nego što je to bio slučaj sa njegovim prethodnicima, kaže se u izveštaju Bromiuma.

“Krajnji korisnici i dalje su glavna briga za profesionalce u oblasti informatičke bezbednosti jer su oni najčešće napadani i najpodložniji napadima. Web browseri su uvek bili omiljeni put napada, ali sada vidimo da hakeri ne samo da su sve bolji u napadima na Internet Explorer, već da ga napadaju sve češće”, kaže Raul Kašjap iz firme Bromium.

Prošle godine, Java je bila vodeća kada je reč o ranjivostima i javnim exploitima, ali ove godine to nije slučaj. Šta više, u prvih šest meseci ove godine, nije bilo nijednog jedinog javnog Java exploita.

“2010-2013 bile su svakako godine Java exploita. Od tada se mnogo toga promenilo: stare verzije JRE su blokirane u browseru po defaultu, Java apleti sada izričito zahtevaju aktivaciju od korisnika tako ovaj način napada postaje sve teži i teži. Kao odgovor na sve jače odbrane koje primenjuju proizvođači sigurnosnih rešenja i proizvođači softvera napadači su prešli na druge popularne dodatke”, kažu iz firme Bromium.

Ceo izveštaj Bromiuma možete naći ovde (pdf).

izvor: http://www.informacija.rs