Internet pirate više neće sudski goniti?

Umesto toga vlasti i organizacije za borbu protiv piraterije okrenuće se edukaciji korisnika. Britanija prva kreće u „novi rat“ protiv pirata.

piraterija-disk-GG-1

Britanska vlada donela je neočekivanu odluku da od 2015. godine neće progoniti ljude koji sa interneta preuzimaju piratizovane video igre, filmove i muziku.

Kako je zaključeno, ne postoji efikasan mehanizam da se ovaj vid kršenja zakona zaustavi pa će umesto toga piratima biti poslata četiri pisma u kojima stoji da su njihove akcije ilegalne. Osim toga, ništa neće biti preduzeto.

Ranije kazne podrazumevale su da se piratima ukine internet konekcija i da se njihovo ime nađe na posebnom spisku, ali britanska vlada sad shvata da je mnogo bolje raditi na edukaciji ljudi i podizanju svesti o tome koliko je bitno plaćati za softver.

Nadajmo se da će na primeru Britanaca učiti i vlade drugih zemalja – više puta je dokazano da su upravo pirati ti koji više novca izdvajaju za kupovinu legalnog sadržaja, dobrim delom jer im se dopada ono što su prethodno ilegalno nabavili. Rekli bismo da se situacija popravlja i u našim krajevima, najviše zahvaljujući rasprodajama na Steamu, ali i mogućnostima da se igre za konzole relativno jeftino nabavljaju putem onlajn prodavnica, piše ScreenFun. Dok ovako nešto ne stigne kod nas, redovno proveravajte listu najboljih torent sajtova za ovu godinu 😉

Prema poslednjim istraživanjima prodaja originalnih igara u Srbiji je nikad bolja, a trend pokazuje da će se u 2014. za legalne igre u našoj zemlji izdvojiti preko 40 miliona dolara!

izvor: http://mondo.rs