Izrael uvodi drastične mere: masovno praćenje mobilnih telefona zbog korona virusa

Vesti, 18.03.2020, 10:30 AM

Izrael uvodi drastične mere: masovno praćenje mobilnih telefona zbog korona virusa

Izraelska vlada odobrila je hitne mere za svoje bezbednosne agencije kako bi im omogućila pristup podacima mobilnih telefona zbog praćenja građana sumnjivih na infekciju korona virusom, izvestio je britanski BBC.

Nova ovlašćenja biće iskorišćena za praćenje sprovođenja karantina i upozoravanje onih koji su možda došli u kontakt sa zaraženima.

Privremene mere usvojene su preko noći na sastanku vlade, čime se zaobišlo traženje odobrenja od parlamenta.

Udruženje za građanska prava u Izraelu ovaj potez je nazvalo “opasnim presedanom” jer su takva ovlašćenja rezervisana samo za borbu protiv terorizma.

Detalji o tome kako će funkcionisati ovaj “sajber-monitoring” nisu otkriveni, ali je jasno da će se podaci o kretanju koje preko telekomunikacionih kompanija prikupi Šin Bet, izraelska bezbednosna agencija, biti podeljeni sa zdravstvenim zvaničnicima.

Kada se otkrije mogući slučaj infekcije korona virusom, ministarstvo zdravlja će moći da prati da li se osoba za koju se sumnja da je zaražena pridržava pravila karantina ili ne. Vlasti će takođe moći da pošalju poruku osobama koje su možda stupile u kontakt sa zaraženima pre pojave simptoma.

Ministar pravosuđa rekao je da će taj potez spasiti živote, dok je izraelski premijer rekao da je uspostavljena ravnoteža između javno-zdravstvenih potreba i građanskih prava.

Izrael je još uvek u relativno ranoj fazi pandemije a mnogi Izraelci navikli su da se pridržavaju mera koje se smatraju važnim za njihovu bezbednost. Ali ovo je pretnja za javno zdravlje, a ne bezbednost.

Krajnji cilj povećanja ovlašćenja bezbednosnih službi leži u njihovoj dugoročnijoj efikasnosti da uspore širenje korona virusa.

Izrael je potvrdio više od 300 slučajeva infekcije i uveo niz drugih mera da zaustavi širenje virusa. One uključuju zatvaranje škola, tržnih centara, restorana i većine mesta za odmor, kao i ograničavanje okupljanja na 10 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da će ova nova ovlašćenja trajati samo 30 dana. “Ovi alati će nam uveliko pomoći u pronalaženju bolesnih i sprečavanju širenja virusa.”

Kineski sofisticirani sistem masovnog nadzora se takođe koristi da bi se vodila evidencija o zaraženima. Tencent, kompanija koja stoji iza popularne aplikacije za poruke WeChat, lansirala je funkciju praćenja baziranu na QR kodu. Aplikacija “detektor bliskih kontakata” obaveštava korisnika ako je bio u bliskom kontaktu sa nosiocem virusa.

U Južnoj Koreji se slična tehnologija kritikuje zbog narušavanja privatnosti, jer su zahvaljujući njoj otkrivene neke vanbračne afere na osnovu podataka o lokaciji zaraženih koji su objavljeni.

Izvor:Informacija.rs