Kako da vam ne presedne kafa u kafiću: Veoma oprezno sa javnim besplatnim bežičnim internetom

Mobilni telefoni, laptop računari i tableti omogućili su nam pristup internetu i onda kada nismo kod kuće i u kancelariji, ali su nas istovremeno učinili ranjivim na malvere i prevare zahvaljujući činjenici da većina korisnika koristi javni internet.

Korisnici bez mnogo razmišljanja proveravaju šta se dešava na Facebook-u, šalju i primaju emailove, preuzimaju i objavljuju fotografije, kupuju na internetu, koriste e-banking i pristupaju osetljivim dokumentima, koristeći javni Wi-Fi u kafićima, restoranima, i na drugim javnim mestima. Oni koji to čine su uglavnom nesvesni rizika pa čak i kada su svesni toga, zanemaruju činjenicu da hakeri mogu ukrasti njihove lične i finansijske podatke.

Firma ThreatMetrix objavila je zanimljivu infografiku sa ciljem da pomogne korisnicima interneta da izbegnu rizik od prevara i infekcije uređaja malverima. ThreatMetrix je ponudio nekoliko mogućih scenarija kako sajber kriminalci mogu pristupiti osetljivim podacima korisnika na javnim mrežama.

U „man-in-the-middle“ scenariju napada, hakeri koriste „hotspot honeypots“ uređaje za presretanje korisnikove internet konekcije, što im omogućava potpuni uvid u korisnikov internet saobraćaj, preotimanje sesija i preusmeravanje žrtve ka sajtovima po izboru kriminalaca.

U drugom scenariju, koji su u ThreatMetrix-u označili kao „social hacking“, sajber kriminalci mogu ostaviti USB memorijski stik na stolu u kafiću, kao mamac za neopreznog korisnika, koji će ga uzeti i priključiti na svoj uređaj. Na taj način kriminalci zahvaljujući malveru mogu doći do poverljivih podatka koji se nalaze na uređaju.

Treći scenario uključuje pomoć mrežnih skenera koji otkrivaju otvorene portove na uređaju koji je povezan sa internetom. Sajber kriminalci mogu da integrišu mrežne skenere sa hakerskim alatima i tako automatski napasti ranjivosti sistema, obezbeđujući potpunu kontrolu nad uređajem korisnika.

Kriminalci mogu da koriste kamere sa velikom rezolucijom na mobilnim telefonima i snimati nečiju aktivnost. Dok čekajući u redu unosite podatke kao što su oni o kreditnim karticama ili se prijavljujete na Gmail nalog sa uređaja, budite oprezni. Možda vas neko posmatra. Još gore, možda vas neko snima.

Najefikasniji način da zaštitite svoje podatke je da promenite svoje navike kada je reč o aktivnostima koje obavljate na svojim mobilnim uređajima dok sedite u kafiću, restoranu ili ste na nekom drugom javnom mestu. I naravno, instalirajte antivirusni program, redovno ažurirajte softver, koristite svoju sigurnu mrežu, i čuvajte svoju kreditnu karticu i mobilni telefon daleko od radoznalih očiju.

 

_52589204_ThreatMetrix-CafeThreats

Izvor: http://www.informacija.rs