Kako Microsoft hvata one koji koriste piratske kopije Windowsa

Windows je jedan od najpiratizovanijih softvera u svetu, i bez obzira na to koliko se Microsoft bori protiv toga, milioni korisnika i dalje koriste ovaj operativni sistem bez originalne licence.

v1_7046_1

S vremena na vreme pojave se vesti o tužbama koje Microsoft pokreće protiv pojedinaca koji koriste piratske kopije Windowsa i to ne slučajno. Objavljujući informacije o tužbama protiv onih koji koriste piratske verzije softvera kompanije, Microsoft želi da pošalje poruku i ostalima koji to isto čine.

Ako se pitate kako kompanija uspeva da uhvati one koji koriste piratski Windows – to je zapravo lakše nego što mislite, a sudska dokumenta (pdf) koja su javno objavljena ove nedelje pružaju uvid u to kako zapravo izgledaju takve istrage.

U suštini, korisnicima piratskih kopija Windowsa se ulazi u trag prilikom pokušaja aktivacije kopije Windowsa ključem koji je u Microsoftovim sistemima registrovan kao ukraden ili piratizovan.

Računar koji pokušava da aktivira određenu kopiju Windowsa šalje nekoliko detalja Microsoftovim serverima, a među njima i IP adresu računara.

Microsoft dakle analizira podatke o aktivaciji proizvoda koje korisnici dobrovoljno daju kada aktiviraju Microsoftov OS, uključujući i IP adresu.

S obzirom da je broj računara koji svakodnevno pokušavaju da aktiviraju Windows ogroman, Microsoft analizira sve ove podatke tražeći obrazac koji može ukazati na piratsku licencu, koja se već vodi kao ukradena ili krekovana.

Sajber forenzika omogućava Microsoftu da analizira milijarde aktivacija softvera kompanije i identifikuje obrasce i karakteristike koji ukazuju da su IP adrese povezane sa aktivacijama verovatno adrese sa kojih se aktivira piratski Windows.

U većini slučajeva, Microsoft neće tragati za pojedinicima koji koriste softver kompanije sa piratskom licencom, osim ako to nije vredno vremena i truda. Kompanija radije lovi kompanije, organizacije i pojedince koji pokušavaju da aktiviraju na desetine ili čak stotine piratskih licenci.

Jednom kada sazna vašu IP adresu, Microsoft dosta zna i o vašem identitetu. Vaš IP otkriva vašeg internet provajdera, koji ima sve vaše podatke jer je to preduslov da bi vam se pružila usluga pristupa internetu.

Microsoft ima mogućnost da podnese tužbu i legalnim putem zatraži od vašeg internet provajdera vaše podatke. Sud često odobrava takve zahteve, tako da ako Microsoft reši da se pozabavi vama, vrlo je verovatno da ćete završiti na sudu i na kraju biti kažnjeni jer ste nelegalno koristili Microsoftovu intelektualnu svojinu.

Naravno, za to su potrebni meseci, a sve to može biti znatno komplikovanije ako korisnici koriste proksije ili druge metode da bi sakrili svoj identitet.

Još teže je naći nekoga ko koristi piratsku kopiju Windowsa koju neće pokušati da aktivira na Microsoftovom serveru, ali kompanija bi mogla promeniti to u budućim verzijama Windowsa snažnijim sistemima zaštite.

izvor: http://www.informacija.rs